Suomalaisen elokuvatuotannon kustannustehokkuus - Rahkonen, Tommi (My University, 2025)
Tutkielma tarkastelee suomalaisen pitkän elokuvan tuotannon kustannustehokkuutta, eli sitä miten rajallisista resursseista tuotetaan mahdollisimman laadukkaita ja kaupallisesti menestyviä lopputuloksia. Työ rajautuu pitkiin fiktioelokuviin, joiden tuotantoa verrataan muiden pohjoismaiden tuotantoihin, lukuun ottamatta Islantia. Tutkimuksen pääkysymyksiä ovat suomalaisen elokuvatuotannon tehokkuus verrokkimaihin nähden, suurimmat kustannushaasteet suomalaiselle elokuvatuotannolle sekä kuinka tuotantojen resurssinkäyttöä voitaisi tehostaa. Tutkimusmenetelminä käytetään kirjallisuuskatsausta. Tehokkuuden mittareina käytetään muun muassa katsojamäärän ja budjetin välistä suhdetta, sekä kotimaisten elokuvien osuutta markkinassa. Tutkielma tuottaa suomalaiselle elokuvatuotantokentälle viitekehyksen kustannustehokkuuden tarkkailuun sekä konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, jotka voivat auttaa tuottajia päätöksenteossa niukkojen budjettien kanssa toimiessa.
Keywords: elokuvatuotanto; kustannustehokkuus; fi=Tuotantotalous (kauppatieteet)|en=Industrial Management|; fi=Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Industrial Management and Information Systems|