INSPIROIVA ESIMIES TIIMEISSÄ: Vaasan Sähkö Oy:n tiimien ajatuksia inspiraatiosta, tiimityöstä ja jaetusta johtamisesta - Tarvainen, Inkeri (My University, 2017)
Tämän pro gradu -tutkimuksen aiheen, ”Inspiroiva esimies tiimeissä”, valintaan vaikutti ensisijaisesti oma kiinnostus tiimityöskentelyä ja esimiestoimintaa kohtaan. Erityisenä kiinnostuksen kohteena on ollut positiivinen ja läsnä oleva johtaminen, josta myös inspiraatio ja inspiroiva esimiestyö kumpuavat. Aihe on ollut myös esillä mediassa. Inspiroiva esimies voi olla työyhteisön voimaannuttava tekijä, joka saa tiimin ja organisaation nousemaan aivan uudelle tasolle. Tässä tutkimuksessa inspiroivaa johtamista ajatellaan ikään kuin omana positiivisena johtamisilmiönä, joka pohjautuu transformationaaliseen ja karismaattiseen johtamiseen. Tranformationaalinen johtaminen yhdistetään usein jaettuun johtamiseen, joka on nähty ratkaisuna etenkin tiimityöskentelyyn. Tutkimus kartoittaa, mitä inspiroiva esimies tarkoittaa, mitkä ovat sen hyödyt tiimille sekä miten jaetulla johtamisella saadaan tiimi kukoistamaan. Näistä muodostuu myös tutkimuksen viitekehys. Lisäksi tutkittiin tiimin omaa inspiraatiota ja toimintaa, inspiroivan esimiehen tunnuspiirteiden ja jaetun johtamisen esiintyvyyttä kohdeorganisaatiossa ryhmähaastattelujen avulla. Tutkimusmenetelmäksi valikoitui kvalitatiivinen tutkimusote, sillä sen avulla saadaan haastateltavien omat ajatukset ja näkemykset esille. Vastauksia tutkimuskysymyksiin etsittiin haastattelemalla case-yrityksen tiimien jäseniä. Haastattelut suoritettiin ryhmähaastatteluina organisaation olemassa oleviin tiimeihin. Aineistoa analysoitiin osittain aineistolähtöisesti sisällönanalyysin avulla, jossa teoria toimii analyysin apuna ja aiempia tieto auttaa ja ohjaa analyysiä. Tutkimuksessa tiimien oma inspiraatio oli haastattelujen perusteella hyvällä tasolla. Haastateltavat olivat pääosin tyytyväisiä tiimiinsä osaamiseen, sisäiseen vuorovaikutukseen ja työtehtävien jakautumiseen. Kehityskohtia olivat tiimien mukaan ottaminen päätöksentekoprosesseihin ja tiimien riittävä koko. Inspiroivan esimiehen piirteitä on havaittavissa tutkimuksen tiimien esimiehissä. Etenkin esimiehen visio tulevaisuudesta, työntekijöiden kehittymisen tukeminen sekä esimiehen osoittama luottamus, arvostus ja sitoutuneisuus tiimiin ja organisaatioon olivat kunnossa. Kehityskohtia ovat esimiehen palautteen antaminen sekä tiimin ja esimiehen välinen vuorovaikutus. Lisäksi tutkimus tarkasteli jaetun johtamisen tilaa tiimeissä. Jaettu johtaminen ei ole tiimien tämänhetkinen johtamistapa, mutta muutamia jaetun johtamisen piirteitä oli havaittavissa tiimien toimintakulttuurissa. Haastateltavat eivät nähneet jaettua johtamista tiimissä eivätkä kokeneet tarvetta sen lisäämiseen, sillä nykyiseen johtamistapaan oltiin tyytyväisiä. Jaettu johtaminen ei sovi jokaiseen organisaatioon eikä sen lisääminen kannata, mikäli työntekijät eivät tahdo osallistua johtamisprosessiin.
Keywords: inspiroiva esimies; tiimit; jaettu johtajuus; inspiraatio; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management |