Toimeksiantosuhteen pituuden ja konsultointipalkkioiden vaikutus tilintarkastajan riippumattomuuteen - Nilsson, Tuulia (My University, 2009)
Tutkielman tavoitteena on tutkia, vaikuttaako tilintarkastajan toimeksiantosuhteen pituus tilintarkastajalle maksettujen konsultointipalkkioiden ja tilintarkastajan riippumattomuuden väliseen suhteeseen. Tilintarkastajan riippumattomuutta mitataan tilinpäätökseen sisältyvien poikkeavien jaksotusten määrällä, joka estimoidaan muunnellun Jonesin (1991) mallin avulla. Tutkielmassa tutkitaan, heikentävätkö konsultointipalkkiot tilintarkastajan riippumattomuutta enemmän yrityksissä, joissa toimeksiantosuhde on lyhyt, verrattuna yrityksiin, joissa tilintarkastajan toimeksiantosuhde on pitkä. Lisäksi tutkitaan, eroaako toimeksiantosuhteen pituuden vaikutus konsultointipalkkioiden ja tilintarkastajan riippumattomuuden väliseen suhteeseen pienissä ja suurissa yrityksissä. Tutkielman teoreettisen viitekehyksen muodostavat konsultointipalkkioiden ja tilintarkastajan riippumattomuuden välistä suhdetta käsittelevät tutkimukset sekä toimeksiantosuhteen pituuden ja tilintarkastajan riippumattomuuden välistä suhdetta käsittelevät tutkimukset. Tutkimusaineisto koostuu 167 suomalaisesta ja ruotsalaisesta pörssiyrityksestä. Tilintarkastajan toimeksiantosuhteelle määritellään kaksi pituusluokkaa. Lyhyenä pidetään 1–3 vuoden kestänyttä toimeksiantosuhdetta ja pitkänä yli 3 vuotta kestänyttä toimeksiantosuhdetta. Tutkimusmenetelmänä käytetään regressioanalyysiä. Tutkimustulosten mukaan korkeiden konsultointipalkkioiden ja lyhyen toimeksiantosuhteen yhdistelmällä on tilastollisesti merkitsevä vaikutus tilintarkastajan riippumattomuuteen. Tulokset osoittavat, että korkeat konsultointipalkkiot vaikuttavat heikentävästi tilintarkastajan riippumattomuuteen pienissä yrityksissä, joissa tilintarkastajan toimeksiantosuhde on lyhyt. Sen sijaan koko havaintoaineistossa ja suurissa yrityksissä korkeiden konsultointipalkkioiden ja lyhyen toimeksiantosuhteen yhdistelmällä havaitaan olevan pienentävä vaikutus poikkeavien jaksotusten määrään.
Keywords: tilintarkastajan riippumattomuus; konsultointipalkkiot; poikkeavat jaksotukset; tilintarkastajan toimeksiantosuhteen pituus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|