Tekoäly laatutyökaluna käsikirjoitustyössä: Elokuva- ja televisioalan ammattilaisten näkemyksiä teknologian hyödyntämisestä laatuun johtavissa luovissa prosesseissa - Kallio, Saara-Maija; Soronen, Anne; Vainikka, Eliisa; Seppälä, Laura (Media- ja viestintätieteellinen seura MEVI ry, 2025)
Tarkastelemme tässä artikkelissa kriittisen tekoälyteorian näkökulmasta, miten generatiivinen tekoäly muovaa laadun arvioinnin prosesseja käsikirjoitustyössä elokuva- ja televisioalalla. Lisäksi olemme kiinnostuneita siitä, miten tekoälyavusteinen työskentely vaikuttaa elokuva- ja televisioalalle keskeiseen representaatioiden moninaisuuteen laadun näkökulmasta. Aineistomme koostuu 32 elokuva- ja televisioalan ammattilaisen haastatteluista ja kahden käsikirjoittajan havainnoinnista. Refleksiivisen temaattisen analyysin avulla olemme tunnistaneet aineistosta kolme keskeistä teemaa: 1) Ruumiillisuus laadun varmistajana, 2) Tekoälyn käskyttäminen ja laadun epäily ja 3) Tekoälytyökalut osana käsikirjoitusten näkyvyyden politiikkaa. Esitämme, että ihmistekijyys on ammattilaisten mielestä edelleen keskeistä käsikirjoituksen omaperäisen ja esteettisen laadun kannalta. Toisaalta tekoälyä voidaan käyttää apuna käsikirjoituksen funktionaalisen ja esteettisen laadun tuottamisessa, kunhan ihminen itse toimii autonomisena luovana tekijänä. Vaikka tekoälytyökaluja käytetään avuksi käsikirjoitusten laadun arvioinnissa moninaisuuden lisäämiseksi, haastatellut tunnistavat ja ovat tietoisia tekoälytyökalujen kouluttamiseen käytetyn datan vinoumista, mikä lisää analysoinnin ja tulkinnan tarvetta suhteessa tekoälytyökalujen tuotoksiin.
Keywords: elokuva- ja televisioala; käsikirjoittaminen; laatu; moninaisuus; arviointi; generatiivinen tekoäly; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|