Design-yrityksien vientimenestys Japanissa - Vatanen, Lauri (My University, 2011)
Tutkimuksen tarkoituksena oli analysoida designorientoituneella alalla toimivien suomalaisten designyrityksien toimintaa Japanin markkinoilla ja selvittää mitä menestystekijöitä oli löydettävissä designyrityksien toiminnasta Japanin markkinoilla. Tarkoitus selvitettiin tarkastelemalla Japania markkina-alueena taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurillisen ympäristön kautta. Lisäksi mukaan otettiin suomalaisen design-yrityksen elementit, joiden pohjalta luotiin uusi designorientoituneella alalla toimivan design-yrityksen menestysmalli Japaniin. Mallia käytettiin teemahaastatteluiden pohjana ja selvittiin mitkä uuden mallin tekijät vaikuttavat design-yrityksen menestykseen Japanissa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys koostui Japanin markkinoiden, designin sekä yrityksen sisäisen tehokkuuden kolmiomallista. Kolmio mallin ympärillä oli kokemuksen ja ammattitaitoisen johtamisen vaikutus menestykseen. Teoreettinen viitekehys päätyi menestyksen tarkasteluun sekä vientimenestyksen arviointi kriteereiden selvittämiseen. Tutkimus aineistona toimi aiempi teoreettinen kirjallisuus, kolme alustavaa asiantuntija haastattelua sekä neljän tutkimus yrityksen teemahaastattelut. Tutkimus menetelmänä oli laadullinen tutkimus ja empiirinen tutkimus toteutettiin teemahaastatteluiden muodossa. Keskeisiin havaintoihin kuuluu, että tuote, pitkäjänteinen toiminta, laatu, jakelukanava ratkaisut ja niiden imago, design, ammattimainen johtaminen ja kokemus ovat design-yrityksen menestystekijöitä Japanin markkinoilla. Markkinoille pyrkivän yrityksen täytyy ottaa ne huomioon, mikäli haluaa menestyä Japanin markkinoilla. Valtaosa uuden SDMJ-mallin tekijöistä tuli esille menestystekijöinä teemahaastatteluiden yhteydessä. Uuden mallin teemoja ja elementtejä voidaan pitää perusteltuina sekä toimivina tekijöinä. Malli ei anna valmiita vastauksia menestykseen vaan näyttää oikean suunnan. Yrityksen resurssit, tavoitteet sekä mahdollisuudet vaikuttavat myös yrityksien menestykseen Japanin markkinoilla. Yrityskohtaisten tekijöiden tiedostaminen, syvällinen ymmärtäminen sekä niiden pohjalta tapahtuva toiminta edesauttaa yrityksien menestystä Japanin markkinoilla.
Keywords: japani; design; menestys; vientimenestys; fi=Markkinointi|en=Marketing|