Vuokratyö Vuokraajayritys työnantajana - Tyynelä, Anna Marita (My University, 2010)
Työvoiman vuokraustoiminta on monipuolistunut ja laajentunut 2000- luvulle tultaessa. Syyt käyttää ja tehdä vuokratyötä ei ole muuttunut. Vuokraajayritys pystyy täyttämään käyttäjäyritysten tilapäisen työvoiman tarpeen ja vuokratyöntekijöiden syyt tehdä työtä. Ulkomaisen vuokraajayritysten tulo Suomen vuokratyömarkkinoille on lisännyt yritysten kilpailu. Ilman vuokratyön sääntelyä yritysten kilpailu vääristyy, vuokratyöntekijöiden olosuhteet työskentelymaassa huononevat ja vuokratyöalan arvostus vähenee. Tutkimuksessa on tarkasteltu, mitkä työlainsäädännön määräykset koskevat vuokraa-jayritystä sen toimiessa työnantajana. Vuokratyö työsuhteena määriteltiin työsuhteen tunnusmerkkien avulla. Normaalista työsuhteesta vuokratyö eroaa kolmen osapuolen välisenä suhteena, vuokraajayritys – vuokratyöntekijä – käyttäjäyritys ja määräaikai-suuden vuoksi. Vuokratyötä voidaan pitää työsuhteena. Tämä luo työlainsäädännössä vuokratyönantajalla velvollisuuden tehdä työsopimus, maksaa palkkaa ja periä palkkaan kuuluvia maksuja. Muut velvollisuudet kuuluivat lähinnä käyttäjäyritykselle. Vuokraaja- ja käyttäjäyrityksen keskeistä sopimus vuokratyöstä koskee sopimusvapaus.. Ulkomaisen vuokratyövoiman käytön tarkastelu toi esiin lainsäädännön määräysten tärkeyden. Pelkät määräykset eivät vielä takaa työntekijöiden lain mukaista kohtelua. Ongelmaksi muodostuu ulkomaalaisten vuokraajayritysten työnantajavelvoitteiden to-teutumisen valvonta. Lisäksi suomalaisten ja ulkomaalaisten vuokraajayritysten välinen kilpailu vuokratyömarkkinoista vääristyy toisen osapuolen hyötyessä valvonnan heik-kouksista. Työlainsäädännön merkitys vuokraajayritykselle tulee siinä, että se edistää yrityksen suhdetta vuokratyön molempiin osapuoliin ja eri tahoihin. Lainsäädännön noudattaminen vähentää myös yritystoiminnan riskiä.
Keywords: Vuokratyö; vuokraajayritys; työsuhde; ulkomainen vuokratyö; yritys-toiminta; fi=Talousoikeus|en=Business Law|