Yksilön ja työympäristön yhteensopivuus työ- ja yksityiselämän tasapainottajana - Parviainen, Joni (My University, 2015)
Työ- ja yksityiselämän yhteensovittaminen on hyvin moniulotteinen ilmiö, jonka onnistumisella on vaikutuksia ihmisten sisäiseen hyvinvointiin ja organisaation tehokkuuteen. Väestörakenteen muuttuminen ja moniroolisten huolehtimisvelvoitteiden lisääntyminen asettavat yrityksen henkilöstöasioista vastaavat tilanteeseen, jossa työroolin ja työn ulkopuolisten roolien aktiivisen tasapainon tukemiseksi on kehitettävä uusia keinoja. Näin voidaan varmistaa organisaation menestys ja henkilöstön parempi kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten yksilön ja työympäristön yhteensopivuus vaikuttaa työ- ja yksityiselämän tasapainoon. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu kahdesta osasta, joista toinen keskittyy yksilön ja työympäristön yhteensopivuuteen ja toinen työ- ja yksityiselämän tasapainon teoriakokonaisuuteen. Analyysissa teemat on yhdistetty, jotta työ- ja yksityiselämän tasapainoa pystytään tarkastelemaan täysin uudesta näkökulmasta. Aineistona hyödynnettiin sähköisesti kerättyä sekundaariaineistoa (N=869). Teoriataustaan nojaavien mittarien validius varmistettiin käyttämällä faktorianalyysiä. Aineiston analyysissä käytettiin yksisuuntaista varianssianalyysiä (ANOVA). Tutkimuksen yhtenä tavoitteena on koota ja tuottaa tietoa tekijöistä, jotka mahdollistavat positiivisten tunteiden siirräntää tukevan työympäristön kehittämisen. Saatuja tuloksia voidaan hyödyntää strategisessa henkilöstötyössä. Tutkimustulosten mukaan yksilön ja työympäristön korkea yhteensopivuus toimii työ- ja yksityiselämän tasapainoa tukevana resurssina. Puolestaan matala yksilön ja työympäristön yhteensopivuus voi muodostaa työ- ja yksityiselämän rajapinnalle vakavan konfliktin. Vaikka organisaatiokulttuurin kehittäminen työ- ja yksityiselämän tasapainoa tukevaksi on hidas prosessi, on sillä liiketoimintaympäristön lainalaisuudet huomioiden strategista merkitystä. Tutkimus tuotti yrityksen henkilöstöasioiden strategisesta johtamisesta vastaaville tietoa uusista keinoista tukea työ- ja yksityiselämän tasapainoa ikärakenteeltaan rikkaassa työympäristössä.
Keywords: työ- ja yksityiselämän tasapaino; yksilön ja työympäristön yhteensopivuus; organisaatiokulttuuri; sukupolvet; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Managment|