Johdannaiset ja niiden selvitys - Peltotupa, Henri (My University, 2003)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää oikeudellinen viitekehys, jossa vakioitujen joh-dannaissopimusten selvitysyhteisö toimii ja mitkä riskitekijät saattavat uhata selvi-tysyhteisön ja johdannaismarkkinoiden toimintaa. Esitetään vertailua selvitysyhteisössä hoidettavan selvityksen ja OTC-markkinoilla tapahtuvan selvityksen välisistä eroista sekä tuodaan esille oikeudelliset edut, jotka syntyvät selvitettäessä johdannaissopimuk-set johdannaisyhteisössä. Johdannaisten selvitystoiminnan selvittäminen edellyttää johdannaisinstrumenttien ja niiden käytöstarkoitusten tuntemusta, minkä vuoksi instrumentit esitellään vakioitujen ja vakioimattomien markkinoiden osalta erikseen ja viitataan johdannaisinstrumenttien ominaispiirteisiin sekä käyttötarkoituksiin talouden näkökulmasta. Johdannaisiin kohdistuvat riskit ovat monimuotoisia ja kohdistuvat eritavoilla eri osa-puoliin. Tutkimuksessa kuvataan ja verrataan eri riskien muodostumista ja miten niitä pyritään välttämään eri osapuolten näkökulmasta. Johdannaissopimusten selvitykseen liittyvät oikeudelliset ongelmat ovat normaalisti esineoikeudellisia (lähinnä vakuusoi-keudellisia), mutta oikeudelliset ongelmat liittyvät myös takaisinsaantiin ja konkurssi-menettelyyn. Vasta tällöin ratkaistaan lopullisesti selvitysyhteisön vakuudenhallinnan toimivuus ja oikeudelliset perusteet. Tutkielman oikeudellinen tarkastelu tapahtuu johdannaiskauppalaissa säännellyn selvi-tysyhteisön HEX Oy:n näkökulmasta. Tähän on syynä se, että HEX Oy on Suomen ai-noa vakioitujen osakejohdannaisten johdannaispörssi ja selvitysyhteisö. Tarkoituksena on myös tutkia miten kaupankäynnin yhdistyminen keskieurooppalaisen Eurex- johdan-naispörssin kanssa muuttaa suomalaisia johdannaismarkkinoita, miten selvitys hoide-taan Eurexissa ja miten muutos vaikuttaa Suomalaiseen osapuoleen. Käsitellään myös johdannaiskauppojen selvitykseen liittyviä riskejä johdannaissopimusten kaupankäyn-nin tapahtuessa Eurex- johdannaispörssissä.
Keywords: Johdannaiset; selvitystoiminta; riskit; nettoutus; sitovuus konkurssissa.; fi=Talousoikeus|en=Business Law|