Kansalaisuus demokratian episteemisessä infrastruktuurissa – kompleksisuusteoreettinen tulkinta - Jalonen, Harri (Valtiotieteellinen yhdistys, 2026)
Artikkelissa kehitetään kompleksisuusteoreettinen tulkinta demokratian episteemisestä infrastruktuurista. Episteeminen infrastruktuuri jäsennetään emergentiksi kokonaisuudeksi, jota muovaavat toimijoiden, instituutioiden ja teknologioiden väliset suhteet. Artikkelissa tunnistetaan neljä toisiinsa kytkeytyvää mekanismia, jotka ylläpitävät demokratian episteemistä perustaa: toimijuus (kansalaisten vastuu uskomustensa muodostamisesta), suhteet (tiedon legitimiteettiä vahvistavat kollektiiviset käytännöt ja luottamusrakenteet), uusiutuminen (episteemisiä käytäntöjä muokkaavat prosessit) ja jatkuvuus (normipiirien luoma vakaus). Nämä eivät ole erillisiä, vaan toisiinsa kietoutuvia mekanismeja, jotka yhdessä tuottavat demokratian episteemisen infrastruktuurin. Ne auttavat ymmärtämään, miksi järjestelmä kykenee luomaan jaettua todellisuutta ja päätöksenteon ennustettavuutta, mutta myös sen, miksi sama infrastruktuuri voi horjua nopeasti.
Keywords: demokratia; episteeminen infrastruktuuri; emergenssi; kausaalinen voima; kompleksisuusteoria; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|