Synergiailmiöiden tutkimuksellinen perusta : tutkimuskenttänä energia-ala ja teolliset yritykset - Keskinen, Simo (Vaasan yliopisto, 2017)
Johtamistoiminnoissa ja päätöksenteossa on myös luotu laskenta- ja arviointimenetelmiä sekä ohjeistoja tämän tueksi. Akateemisessa tutkimuksessa synergia-aihepiiri on kuitenkin jäänyt merkittävästi jälkeen käytännön saavutuksista. Tutkimustoiminnalla ja teorioiden kehittelyillä on mittavat haasteet, koska tämä on monin perustein luonnehdittavissa tieteidenväliseksi tutkimusalaksi. Erilaisten ja eritasoisten synergiatapausten kartoittamiseksi ja analysoimiseksi tutkimuskentäksi tässä pioneeritutkimuksessa on valittu laaja-alainen ja monitasoinen energia-ala sekä käytännön johtamis- ja kehittämistoimissa pisimmälle yltäneet teolliset yritykset. Tutkimuksessa on lähtökohdaksi otettu uudenlainen synergian määrittely ilmiöryhmäksi, jonka tuloksia ovat erilaiset synergiahyödyt ja lisäarvot. Tämän kvalitatiivisen tutkimuksen apuna on käytetty tapaustutkimusta ja hermeneutiikkaa sekä konstruktiivista tutkimusotetta. Niiden yhteisenä arviointi- ja päättelymenetelmänä on ollut pääasiassa abduktiivinen päättely. Tutkimuskohteina ovat olleet sekä yksittäiset synergiatapaukset että tarkoituksenmukaisesti luokitellut tapausryhmät. Tutkimuksen päätulokset ovat käsitteellisen uudelleenmäärittelyn ohella viitekehys perusdimensioineen ja yleisimpien synergiatyyppiryhmien kartoitukset selitysperustoineen. Tulevaisuuden visiona tutkimuksessa on luonnosteltu synergiatutkimuksen johtamismalli. Vaativimpina alueina aihepiirin tutkimuksessa ovat olleet sekä rinnan että peräkkäin kumuloituvat monisynergiat, joista edustavana esimerkkinä on kuvattu paikallisen energiaklusterin piirissä tunnistettavat synergiatyypit. Synergian luomisella ja hyödyntämisellä on vuosikymmenien perinteet ja kokemus työelämässä.

The creation and utilization of synergy has decade-long traditions in the practical working life. In the area of academic research, the synergy sub-ject has lagged significantly behind the practical achievements. The research and theory building for the synergy phenomenon faces considerable challenges, not least due to the fact that in many aspects, they require deep cross-disciplinary research between different fields of the academia. In this pioneering thesis, different cases of synergy have been selected for synergy mapping and analysis, both in terms of the type and level of synergy. These research cases have been picked from the extensive and multi-dimensional energy industry, as well as from those industrial enterprises, which are spearheading the utilization of synergies in everyday management and development activities. The core of this thesis is a new definition of synergy as a group of phenomena, the outcome of which are different synergy benefits and value-adds. The main qualita-tive research methods in use consist of case study, hermeneutics and constructive research. Abductive deduction has primarily been used as the collective assessment and deduction method. Both stand-alone synergy cases as well as categorized case groups have been included as research subjects. The main results of this thesis are: a new framework to manage the concept of synergy, including its core dimensions and a mapping of the most common synergy type groupings together with their definition basis. Furthermore, as a vision for the future, a steering model for synergy research has also been drafted.
Keywords: synergia; energia-ala; fi=Tuotantotalous| sv=Produktionsekonomi| en=Industrial Management|