Zur Wortbildung im Bereich der Pferdezucht und des Reitsports Fachsprachliche Substantivkomposita in deutschen Artikeln der Zeitschrift Araber Journal - Pelkonen, Sanna (My University, 2006)
Tutkimuksen tarkastelun kohteena on ammattikielisten yhdyssubstantiivien muodostus hevoskasvatuksessa ja ratsastusurheilussa. Tutkimuksen tavoitteena on laskea, kuinka paljon artikkelit sisältävät yhdyssubstantiiveja, ja mitkä niistä ovat yleisimpiä sekä analysoida niiden rakennetta ja järjestää ne sen mukaan erilaisia määrite- ja perusosia sisältäviin yhdyssanoihin. Tavoitteena on myös tutkia, ovatko määrite- ja perusosat johdoksia vai perussanoja. Tutkimuksessa analysoidaan myös yhdyssubstantiivien sekä tutkimuksen kohteena olevien artikkeleiden ammattikieltä. Tutkimusmateriaalina on saksalais-englantilainen hevosalan lehti Araber Journal ja tutkimukseen on valittu lehden numerot 4, 5 ja 6 vuodelta 2005. Tutkimusmateriaalista on valittu yhteensä kymmenen joko hevoskasvatukseen tai ratsastusurheiluun liittyvää artikkelia, joista on poimittu analysoitavaksi yhteensä 183 yhdyssubstantiivia. Tutkimuksen hypoteesina on, että hevosalalla on paljon yhdyssubstantiiveja, ja substantiivit, joiden määrite- ja perusosat ovat molemmat substantiiveja, on yleisin. Hypoteesina on myös, että tutkittujen artikkelien ammattikielinen osuus on pieni, mutta hevosalan sanasto itsessään on ammattikielistä. Teoriaosa on jaettu kolmeen eri osa-alueeseen: hevoskasvatukseen ja ratsastusurheiluun, sananmuodostukseen sekä ammattikieleen. Hevoskasvatus ja ratsastusurheilu on käsitelty lyhyesti teoriaosassa, joka perehdyttää aiheeseen ja antaa hyödyllistä taustatietoa ja on näin ollen oleellinen osa tutkimusta. Tutkimustulokset osoittivat, että yhdistelmä substantiivi + substantiivi on yleisin ja rakenne, jossa yhdyssanan määriteosa on johdos ja perusosa on perussana, on yleisin. Tutkimuksesta selviää myös, että tutkimukseen valitut artikkelit ovat enimmäkseen yleiskieltä, mutta itse hevosalan sanasto on ammattikielistä. Näin ollen kumpikin esitetty hypoteesi toteutuu.
Keywords: Pferdesport; Wortbildung; Fachsprache; Strukturtyp; Formativstruktur; fi=Saksan kieli ja kirjallisuus|en=German Language and Literature|