Tekoäly kognitiivisen saavutettavuuden tukena : Systemaattinen kirjallisuuskatsaus ChatGPT:n mahdollisuuksista kognitiivisen saavutettavuuden tukemisessa - Karjalainen, Annika (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan millä tavoin ChatGPT voi tukea kognitiivista saavutettavuutta. Tutkimuksen lähtökohtana on saavutettavuuden merkityksen muutos ja korostuminen tekoälyn aikakaudella sekä ymmärryksen lisääminen siitä, miten tekoäly voi tukea yhdenvertaisuutta. Tutkielma muodostaa systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla kokonaiskuvaa ChatGPT:n nykyhetken keinoista tukea kognitiivista saavutettavuutta. Teoreettinen viitekehys kokoaa kognitiiviseen saavutettavuuteen ja ChatGPT:hen liittyvät keskeiset käsitteet. Kognitiivisen saavutettavuuden tarkastelu painottuu tiedonkäsittelyyn, oppimiseen, ymmärtämiseen, toiminnanohjauksen periaatteisiin sekä saavutettavuutta ohjaaviin lakeihin ja standardeihin. ChatGPT:tä lähestytään toiminnallisesta näkökulmasta osana generatiivista tekoälyä ja suuria kielimalleja. Taustalla vaikuttaa myös luonnollisen kielen käsittelyyn perustuvat prosessit. Menetelmänä tutkielmassa on käytetty systemaattista kirjallisuuskatsausta, joka on toteutettu yhdessä tietokannassa ACM Digital Library-tietokannassa. Aineistoksi valikoitui 20 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia, joissa tarkasteltiin empiirisesti ChatGPT:n roolia kognitiivisen saavutettavuuden tukemisessa. Analyysi nosti esille viisi keskeistä havaintoa, joissa olennaisia teemoja olivat oppiminen ja ymmärtäminen, kieli ja luettavuus, kognitiivinen kuormitus, saavutettavuudesta hyötyvät henkilöt, tekoälyosaaminen sekä tekoälyn käyttöön liittyvä etiikka. Tulosten perusteella ChatGPT:llä on potentiaalia kognitiivisen saavutettavuuden edistäjänä. Potentiaalisimmat keinot ovat sisältöjen selkeyttäminen, kielen yksinkertaistaminen ja vuorovaikutuksellisuus. ChatGPT:n tuoma hyöty on kuitenkin riippuvainen käyttäjän osaamisesta ja kyvystä arvioida tekoälyn tuottamaa sisältöä kriittisesti. ChatGPT onnistuu tukemaan kognitiivista saavutettavuutta parhaiten yksinkertaisessa, matalan kognitiivisen tason tehtävissä mutta vaativamman kognitiivisen tason tehtävät voivat lisätä kognitiivisen kuorman määrää ja heikentää saavutettavuutta. Tekoälyosaaminen nousee keskeiseksi saavutettavuuden edellytykseksi. Riittämätön tekoälyosaaminen voi johtaa ChatGPT:n käyttäjää virheellisiin tulkintoihin ja heikentää saavutettavuuden toteutumista. Eettinen näkökulma, kuten yksityisyyden suoja ja tekoälyyn liittyvä kognitiivinen riippuvuus vaativat myös tarkastelua tulevaisuudessa. Johtopäätöksissä esitetään saavutettavuuden kehyksen laajentamista huomioimaan vuorovaikutuksellisuus ja tekoälyosaaminen osana saavutettavuuden toteutumista.
Keywords: tekoäly; yhdenvertaisuus; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Teknisen viestinnän maisteriohjelma|en=Master's Programme in Technical Communication|sv=Magisterprogrammet i teknisk kommunikation|