Biblical Allusions in the Song Lyrics of Bob Dylan between the Years 1962-1975 - Kosonen, Teppo (My University, 2014)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on osoittaa, millä eri tavoin Bob Dylan käyttää raamatullisia viittauksia laululyriikoissaan. Työn aineisto koostuu pääsääntöisesti seitsemästä laulutekstistä, jotka ilmestyivät Dylanin albumeilla vuosina 1962–1975. Tutkimuksen teoreettisena perustana on käytetty intertekstuaalista lähestymistapaa. Lauluteksteille ominaisia alluusioita eli lyhyitä viittauksia tutkimalla käy ilmi Dylanin sanoitusten ja Raamatun tekstien välinen vuorovaikutus. Dylan viittaa lauluissaan usein Raamattuun ja käyttää raamatullisia sanontoja arvostellakseen yhteiskunnallisia epäkohtia. Dylanin sanoituksissa Raamatun tarinat ja henkilöt on monesti sijoitettu Amerikkaan. Tämä voidaan nähdä jatkumona amerikkalaiselle folkmusiikki-perinteelle. Tutkimuksessa havainnollistetaan cultural appropriation-käsitteen avulla, kuinka sekä valko- että mustaihoiset lauluntekijät ovat sanoituksissaan omineet Raamatun tarinoita ja antaneet niille amerikkalaiseen kulttuuriin liittyviä merkityksiä. Tutkimuksessa raamatulliset viittaukset on jaettu neljään eri aihepiiriin: Jumala, Jeesus, muut Raamatun henkilöt sekä profeetallinen ja apokalyptinen teema. Jaottelun ensisijaisena tarkoituksena on vastata tutkimuskysymykseen, mihin kirjallisiin tyylikeinoihin kunkin aihepiirin viittaukset liittyvät. Kirjallisilla tyylikeinoilla tarkoitetaan tässä yhteydessä seuraavia trooppeja eli kielikuvia: metafora, vertaus (englanniksi simile), allegoria, hyperbola (liioittelu), ironia ja sarkasmi. Toisaalta jaottelun avulla pyritään myös analysoimaan sitä, miten Dylan soveltaa raamatullisia henkilöhahmoja ja aiheita lauluteksteissään. Tutkimuksen keskeisiä johtopäätöksiä ovat seuraavat asiat. Lauluteksteissä ironia ei suoranaisesti kohdistu Raamatun henkilöhahmoihin, vaan sen avulla pyritään arvostelemaan yhteiskunnallisia asioita kuten esimerkiksi Amerikan sotilaallista historiaa. Metaforia ja hyperbolia luodaan usein Jeesuksen opetusten ja hänen ristinkuolemaansa liittyvien kuvausten pohjalta. Tällöin pureudutaan rakkauden problematiikkaan tai nainen kuvataan jumalallista muistuttavana hahmona. Apokalyptiseen teemaan liittyvissä lauluissa kielikuvat liittyvät lähinnä lähestyvään katastrofiin tai hyvän voittoon pahuudesta. Raamatun henkilöistä luodaan toisinaan amerikkalaisia henkilöhahmoja. Jeesuksen ja Juudaksen suhdetta käytetään usein kuvaamaan hyvän ja pahan vastakohtaisuutta. Jumalaan puolestaan viitataan Vanhan Testamentin kiivaana Jumalana.
Keywords: the United States of America; Bob Dylan; the Bible; song lyrics; intertextuality; allusions; cultural appropriation; figures of speech; fi=Englannin kieli|en=English language|