Digitaalinen kaksonen Teollisuus 4.0:ssa : Mahdollisuudet, haasteet ja sovelluskohteet - Mäkelä, Matias (My University, 2026)
Tutkielma tarkastelee digitaalisten kaksosten (Digital Twin) teknologiaa ja sen soveltamista neljännessä teollisessa vallankumouksessa (Teollisuus 4.0). Lähtökohtana on, että perinteinen eristetty automaatio, siiloutunut data ja staattiset kunnossapitomallit kaventavat nykyaikaisen valmistavan teollisuuden tuottavuutta, kestävyyttä ja kykyä ennakoida laitevikoja. Tavoitteena on jäsentää digitaalisia kaksosia tukevat keskeiset mahdollistavat teknologiat, niiden sovelluskohteet tehdasympäristöissä sekä arvioida teknologian teollisen käyttöönoton mahdollisuuksia ja haasteita. Tutkimus toteutetaan kirjallisuuskatsauksena.
Keywords: digitalisaatio; tekoäly; teknologia; automaatio; tietotekniikka; esineiden internet; digitaalinen kaksonen; yritykset; teollisuus; big data; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Engineering and Management|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|