ERP-järjestelmien vaikutukset yrityksen suorituskykyyn – Johdon ohjausjärjestelmien rooli vaikutusten välittäjänä - Ängeslevä, Joonas (My University, 2014)
Tämän tutkielman tarkoituksena on pyrkiä selvittämään ERP-järjestelmien käyttöönoton ja hyödyntämisen vaikutuksia yrityksen suorituskykyyn. Suorituskyvyn suhteen tutkielmassa otetaan huomioon sekä rahamääräinen että ei-rahamääräinen suorituskyky. Toisaalta tutkielmassa huomioidaan myös johdon ohjausjärjestelmien potentiaalisesti välittävä rooli ERP-järjestelmien ja suorituskyvyn välillä. Tutkielmassa johdon ohjausjärjestelmiä tarkastellaan laajasta näkökulmasta, joka sisältää sekä muodollisia että epämuodollisia järjestelmiä. Tältä osin tarkoituksena on selvittää välittyvätkö ERP-järjestelmien vaikutukset suorituskykyyn johdon ohjausjärjestelmien kautta. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena. Kyselylomake lähetettiin 550 suomalaisen yrityksen taloudesta vastaavalle henkilölle. Kysely kohdistettiin teollisuusyrityksille, jotka työllistivät vähintään 50 henkilöä. Kriteerit täyttäviä vastauksia saatiin 93 kappaletta. Aineiston analysoinnissa käytettiin PLS-menetelmää ja se toteutettiin SmartPLS-ohjelmistolla. Tutkimuksen tulosten mukaan ERP-järjestelmien laajamittaisempi käyttö oli yhteydessä parempaan suorituskyvyn tasoon tutkimuskohteina olleissa yrityksissä. ERP-järjestelmien laajamittaisemmalla käytöllä havaittiin olevan positiivinen ja tilastollisesti merkittävä yhteys sekä raha- että ei-rahamääräiseen suorituskykyyn. Tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että erityisesti muodolliset johdon ohjausjärjestelmät täydellisesti välittivät ERP-järjestelmien vaikutukset ei-rahamääräiseen suorituskykyyn. Epämuodollisilla ohjausjärjestelmillä ei havaittu tällaista välittävää roolia. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin vahva positiivinen yhteys raha- ja ei-rahamääräisen suorituskyvyn välillä.
Keywords: ERP-järjestelmä; suorituskyky; johdon ohjausjärjestelmä; PLS; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|