Sudenkuopasta suksee : Millainen johtajuus tukee organisaation resilienssiä - Korkeala, Päivi (My University, 2020)
Tutkimuksessa lähestyttiin johtajuuden näkökulmasta organisaation resilienssiä ja tarkasteltiin autenttisen johtajuuden, transformationaalisen johtajuuden sekä osallistavan johtajuuden suhdetta organisaation resilienssiin. Tutkimuksen taustateoriaksi valikoitui oppivan organisaation teoria, jossa organisaatio nähdään avoimena, oppimishaluisena ja muuttuvana sekä yhteisen vision pohjalta toimivana yhteisönä. Laadullisen tutkimuksen tarkoituksena oli tuoda teorian luomisen ja teemahaastattelujen avulla resilienssin käsite yksilötasolta organisaatiotasolle ja selvittää, millainen johtajuus tukee organisaation resilienssiä sekä tuoda uutta näkökulmaa organisaatiotason resilienssikeskusteluun. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa siitä, millainen johtajuus vahvistaa organisaation resilienssiä, sekä selvittää, millaisia vaikutuksia johtamistyylillä on organisaation resilienssiin. Tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena, jossa haastateltiin kahdeksaa (8) kansalaisjärjestössä tai sosiaali- tai terveyspalveluissa toimivaa esimiestä. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina ja ne toteutettiin etäyhteyden välityksellä. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että sekä autenttisessa johtajuudessa, transformationaalisessa johtajuudessa, että osallistavassa johtajuudessa on organisaation resilienssiä vahvistavia elementtejä, kuten yhteistyö ja vuorovaikutus, selkeät roolit, yhteinen visio ja luottamus. Tärkeämpää kuin tietty johtamisstrategia tai johtajuustyyli, on kontekstin huomioiminen ja johtajuustyylien yhdistely tarpeen ja tilanteen mukaan. Oppimiseen, arvostukseen ja yhteistyöhön perustuvat organisaatiokulttuurit luovat vahvempaa resilienssiä, joka auttaa organisaatiota säilyttämään toimintakykynsä yllättävissä tilanteissa. Tutkimus osoittaa, että organisaation resilienssin vahvistamisessa esimiehellä on olennainen rooli ja merkitys, ja esimiehen vahvat vuorovaikutustaidot ovat keskeisessä asemassa. Johtajuus voi sisältää useita erilaisia ominaisuuksia, jotka ovat merkityksellisiä organisaation resilienssin vahvistamisessa. Nämä ominaisuudet ilmenevät eri tavoin ja näkyvät erilaisina toimintamuotoina. Havaittavissa oli myös esteitä, jotka vaikuttavat organisaation resilienssiin. Resilienssiä vahvistava johtajuus on avointa, joustavaa, luotettavaa, sekä yhteistyöhön ja läsnäoloon perustuvaa.
Keywords: johtaminen; johtajuus; oppiminen; resilienssi; oppiva organisaatio; organisaatiot; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|