Suomalaisten pienten ja keskisuurten perheyritysten kansainvälistyminen - Rajala, Marika (My University, 2007)
Kansainvälistyminen on ollut ajankohtainen ilmiö jo pitkään ja sitä on myös tutkittu laajalti erilaisista näkökulmista. Perheyritysten kansainvälistyminen on kuitenkin jäänyt yllättävän vähälle huomiolle perheyritysten merkittävästä asemasta huolimatta. Tämän tutkielman tarkoituksena olikin tutkia, miten suomalaiset pienet ja keskisuuret perheyritykset kansainvälistyvät ja menestyvät kansainvälisissä toiminnoissaan. Erityistä uutuusarvoa tutkimukselle luo perheyritysten ja ei-perheyritysten välinen vertailu. Teoriaosuudessa selvitettiin perheyritysten erityispiirteitä, kansainvälistymisen motiiveja, kansainvälisen liiketoiminnan aloittamiseen liittyviä kysymyksiä, kuten ensimmäisiä vientimaita sekä viennin aloitusnopeutta, ja yritysjohdon vaikutusta kansainvälistymiseen. Lisäksi analysoitiin perheyritysten kansainvälistä kilpailukykyä sekä vientimenestystä. Tutkielman empiirinen osuus koostuu sekä kvantitatiivisesta että kvalitatiivisesta osuudesta. Kvantitatiivinen osuus suoritettiin kirjekyselynä, johon vastasi kaikkiaan 269 valmistustoimintaa harjoittavaa suomalaista pk-yritystä, joista 138 oli perheyrityksiä. Vastauksia analysoitiin pääosin t-testin ja Pearsonin korrelaatiokertoimen avulla. Kyselytutkimusta täydentävä ja syventävä kvalitatiivinen osuus suoritettiin puhelinhaastatteluna neljälle vientitoiminnoissa hyvin menestyneelle perheyritykselle. Tutkimustulokset osoittivat, että perheyritykset ovat kansainvälistymisessään ei-perheyrityksiä hitaampia, aloittavat kansainvälisen liiketoiminnan useimmiten maantieteellisesti läheisistä maista ja ovat sekä kansainväliseltä kilpailukyvyltään että vientimenestykseltään ei-perheyrityksiä heikompia. Tulokset tukevat pääosin aikaisempia tutkimuksia ja heijastelevat perheyritysten riskiä karttavaa luonnetta ja erilaisten resurssien puutetta. Tuloksista ilmenee kuitenkin myös aikaisempiin tutkimuksiin nähden vastakkaisia tuloksia, jotka osoittavat muun muassa sen, että useimmille perheyrityksille kansainvälistyminen on suunniteltu ja harkittu strategia, eikä vain pakon edessä aloitettu prosessi.
Keywords: kansainvälistyminen; perheyritys; pk-yritys; kilpailukyky; vientimenestys; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|