Termer för grundämnena H, N och O : resultat av nordiskt terminologisamarbete från 1950-tal till 2020-tal - Landqvist, Hans; Nissilä, Niina; Sjöberg, Sannina (Nordisk Sprogkoordination, 2024)
Den som vill bedriva ett framgångsrikt terminologiarbete måste ha samarbetspartners. År 1981 formulerade Christer Laurén detta faktum som att ”[b]åde ingenjören och språkmannen behövs i fackspråklig språkvård”, medan Henrik Nilsson fyrtio år senare konstaterade att ”[t]erminologer behöver experter för att kunna genomföra ett terminologiarbete av god kvalitet” (Laurén 1981, s. 9; Nilsson 2021, s. 77). Samarbetet kan ske inom ett land eller mellan personer och institutioner i flera länder (Bucher 2016a; Bucher 2017; Nilsson 2021). Den här artikeln handlar om terminologi(sam)arbete i Norden.
Keywords: grundämnen; kemisk terminologi; Rådet for teknisk terminolog; RTT; Tekniska nomenklaturcentralen; Terminologicentrum; TNC; Terminologicentralen; TC; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|