tavoitteena pitkäkestoinen yhteistyö - sopimusoikeudellista problematiikkaa - Salikoski, Kristian (My University, 2004)
Tutkimuksen tavoitteena on tuoda esille ja käsitellä seikkoja, joiden huomioon ottaminen on tärkeää, jotta yhteistyösuhteen jatkuvuudelle luodaan mahdollisimman hyvät edellytykset. Tutkimuksen lähtökohtana on havainto siitä, että käytännön liike-elämässä sopimuksia laativat henkilöt kokevat tuomioistuimessa suoritettavan sopimusoikeudellisen arvioinnin soveltuvan huonosti pitkäkestoisille sopimuksille. Tästä johtuen sopimusten laatijat pyrkivät laatimaan sopimuksensa sellaisiksi, että sopimussuhdetta mahdollisesti kohtaavat ristiriitaisuudet ratkaistaan tuomioistuimen ulkopuolella. Yhteistyösuhteen tärkein edellytys on siinä, että se on molempien osapuolten kannalta taloudellisesti kannattava. Tutkimuksen teorisena viitekehyksenä on Oliver E. Williamsonin esittämä transaktiokustannusteoria. Käyttämällä hyväksi Williamsonin kehittämiä sopimussuhteenhallintamalleja esitetään minkälainen hallintamalli on tehokkain erityyppisille sopimussuhteille. Taloudellisen hyödyn lisäksi yhteistyösuhteen jatkuvuus edellyttää sen osapuolilta keskinäistä luottamusta. Tutkimuksessa tuodaan esille luottamuksen syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ja sen ylläpitämiseen sekä vahvistamiseen tähtääviä keinoja. Yhteistyösuhteen jatkuvuuden kannalta on erittäin tärkeää, että suhdetta sääntelevät sopimukset ovat laadittu huolellisesti. Pitkäkestoisissa sopimuksissa tärkeäksi kysymykseksi muodostuu niin sanottu muuttuneiden olosuhteiden ongelma. Ajan kuluessa olosuhteet voivat muuttua suurestikin siitä, millaiset ne olivat sopimuksen solmimishetkellä. Sopimusoikeudessa ei lähtökohtaisesti oteta huomioon muuttuneita olosuhteita sopimusvelvoitteiden sitovuutta arvioitaessa, ja tästä aiheutuu ongelmia kun pitkäkestoisia sopimuksia käsitellään tuomioistuimessa. Sopimusten laatijoiden tulisikin suunnitella sopimukset siten, että sopimussuhde kykenee mahdollisimman hyvin mukautumaan olosuhteissa tapahtuviin muutoksiin.
Keywords: sopimusoikeus; pitkäkestoiset sopimukset; yhteistyö; luottamus; muuttuneet olosuhteet; fi=Talousoikeus|en=Business Law|