Rautaruukin Raahen tehtaan varasähköjärjestelmän kehittäminen - Perälä, Jouni (My University, 2008)
Tämän työn tavoitteena oli kehittää Rautaruukin Raahen tehtaan varavoimajärjestelmää. Työ on painottunut dieselgeneraattoreilla varmennettuihin sähköverkkoihin eli vara-voimaverkkoihin. Työssä tarkastellaan Raahen tehtaan varavoimaverkkojen nykytilaa ja niiden vastaavuutta nykypäivän standardeihin ja tarpeisiin. Varavoimaverkoissa oli ha-vaittu ongelmia sekä suojalaitteiden että dieselgeneraattoreiden toiminnassa. Työn alussa on käsitelty varmennettua sähkönjakelua yleisesti sekä varavoimajärjestel-mään kuuluvia komponentteja. Komponenteista on tarkemmin tarkasteltu teholähteitä, joita esiintyy varavoimajärjestelmässä. Myös varavoimaverkon käyttöä ja säätöä on tar-kasteltu. Lisäksi sen mitoituksen periaatteet on käyty läpi. Työn pääosan muodostavat terästehtaan varavoimaverkoille tehdyt mitoituslaskennat. Laskennoissa on tarkasteltu erityisesti minimioikosulkuvirtoja sekä jännitteenalenemia. Laskennat on tehty pääosin keskustasolla, mutta myös suurimmat yksittäiset kuormat on niissä huomioitu. Laskennat on suoritettu ABB:n DocWin-ohjelmalla. Lisäksi työssä on esitetty, kuinka varavoimaverkkoja ja siihen liittyviä komponentteja voitaisiin kehittää. Kehittämiseen tarvittaville uudistuksille on laskettu kustannusarvio. Työn lopuksi on tehty Raahen tehtaan koksaamon sivutuotelaitokselle alustava esisuun-nitelma omasta varavoimaverkosta. Esisuunnitelmassa on selvitetty varavoimaverkkoon liitettävän kuormituksen suuruus, jonka perusteella varavoimaverkolle on mitoitettu die-selgeneraattori syöttökaapeleineen. Sivutuotelaitoksen varavoimaverkolle on myös las-kettu kustannusarvio. Tässä työssä tehtyjen kartoitusten perusteella, Raahen tehtaan nykyiset varavoimaverkot ovat päivityksen tarpeessa. Niiden mitoitukset eivät täytä olemassa olevia standardeja ja niiden tekninen elinikä lähenee loppua. Tässä työssä esiin tulleisiin ongelmakohtiin ja niille esitettyihin ratkaisumalleihin on tartuttu ja korjaustyöt tehtaalla on aloitettu.
Keywords: varavoimajärjestelmä; kehittäminen; mitoitus; dieselgeneraattori; laskenta; fi=Sähkötekniikka|en=Electrical Engineering|; fi=Sähkö- ja energiatekniikan koulutusohjelma (DI)|