Tavoitekustannuslaskennan käyttö suomalaisissa teollisuusyrityksissä - Hakala, Jani (My University, 2004)
Tämän tutkielman tarkoituksena on ollut tutkia, käytetäänkö suomalaisissa teollisuusyrityksissä tavoitekustannuslaskentaa. Lisäksi on haluttu tutkia sitä, missä määrin tavoitekustannuslaskennan käyttäjiksi ilmoittautuvien yritysten laskentajärjestelmät todellisuudessa sisältävät tavoitekustannuslaskentajärjestelmille kuuluvia piirteitä. Tutkielman teoriaosa koostuu aiemmista tutkimuksista ja tavoitekustannuslaskennan periaatteiden esittelystä. Teoriaosan perusteella muodostettiin tutkimushypoteesit, joiden avulla testattiin tavoitekustannuslaskennan piirteiden ilmenemistä tutkimuksen kohteena olleissa yrityksissä. Empiriaosan aineisto kerättiin kyselytutkimuksen avulla, ja saatuja vastauksia verrattiin asetettuihin hypoteeseihin. Vastauksien analysoinnissa käytettiin apuna pääasiassa ristiintaulukointia, ja tiettyjen tutkimusväittämien osalta tilastollisessa testauksessa Kruskall-Wallisin testiä. Tutkimustulosten perusteella tavoitekustannuslaskentaa käyttävien yritysten laskentajärjestelmät olivat suurelta osin tavoitekustannuslaskennan teorian mukaisia. Myös ne tutkimuksen kohteena olleet yritykset, jotka eivät osanneet sanoa, käyttivätkö tavoitekustannuslaskentaa, käyttivät osia tavoitekustannuslaskennan tekniikoista. Näissä yrityksissä tavoitekustannuslaskennan käytön piirteitä ei kuitenkaan ilmennyt siinä määrin, että laskentajärjestelmät voitaisiin nimetä tavoitekustannuslaskentajärjestelmiksi.
Keywords: tavoitekustannuslaskenta; teollisuusyritykset; kyselytutkimus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|