Tekoälyn merkitys hakijakokemuksen kannalta rekrytoinnissa - Polusk, Polina (My University, 2024)
Tekoäly on työelämän kontekstissa melko tuore, mutta nopeasti kasvava ilmiö, joka tulee mullistamaan työelämää ja muokkaamaan työn tekemisen tapoja. Tekoäly toimii ihmisen apuna ja voi tehostaa työskentelyä. Henkilöstöjohtamisen kentässä ja rekrytoinnissa tekoäly on myös uusi ilmiö, jonka soveltamistapoja vasta kartoitetaan tai pilotoidaan organisaatioissa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia sitä, millä tavoin tekoälyä hyödynnetään tänä päivänä rekrytoinneissa ja erityisesti hakijakokemuksen kehittämisessä eri organisaatioissa sekä millä tavoin tekoälyä voisi hyödyntää tulevaisuudessa hakijakokemuksen parantamiseksi. Tutkimus pyrki tarkastelemaan organisaatioiden näkökulmasta sitä, millainen merkitys tekoälyllä on rekrytoinnissa hakijakokemuksen kannalta. Tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena keväällä 2024 ja kerätty tutkimusaineisto analysoitiin sisällönanalyysin menetelmällä. Tutkimuksessa selvisi, että tekoälyä voi hyödyntää hakijakokemuksen parantamiseksi rekrytointiprosessin eri vaiheissa: rekrytointistrategian ja roolin määrittelyssä, työpaikkailmoituksen kirjoittamisessa, hakemusten analysoinnissa ja esikarsinnassa, haastatteluissa sekä hakijoiden arvioinneissa. Tutkimuksen tulosten pohjalta tekoälyn tärkein merkitys nähtiin hakijaviestinnän tehostamisessa ja personoinnissa sekä hakemusten analysoinnissa ja luokittelussa. Tutkimustulosten perusteella havaittiin, että tekoälyn avulla voi tehostaa ja sujuvoittaa organisaatioiden rekrytointiprosesseja sekä vaikuttaa positiivisesti hakijakokemukseen. Tekoäly nähtiin kuitenkin ennen kaikkea työkaluna sekä rekrytoijien että hakijoiden tukena, joten organisaatioiden ei tulisi jättää viimeistä rekrytointipäätöstä tekoälyn tehtäväksi. Tekoäly on työelämäkontekstissa vielä vasta kehityksensä alussa, joten ei voi täysin luottaa, että se osaisi tehdä laadukkaita ja läpinäkyviä päätöksiä ilman vinoumia. Tekoälyllä voi siis olla tärkeä ja positiivinen merkitys hakijakokemuksen kehittymisessä rekrytoinnissa, kunhan tekoälyä implementoidaan maltillisesti sen kehitystä seuraten, hakijoille läpinäkyvästi hakijoiden kokemuksia kuunnellen sekä huomioiden lainsäädäntöä, kuten tietoturva- ja tietosuoja-asetuksia tai tekoälyn käyttöön liittyviä asetuksia.
Keywords: tekoäly; rekrytointi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|