Kansainvälinen tiedonsiirto globaaleissa yrityksissä - Oinas, Heidi (My University, 2002)
Tämän tutkielman aiheena on globaalien yritysten kansainvälinen tiedonsiirto. Aiheen taustalla on yritysten voimakas globaalistuminen, joka pakottaa yritykset kiinnittämään yhä enemmän huomiota tehokkaaseen kompetenssien ja tiedon johtamiseen eri yksiköidensä välillä. Kansainvälisiä tiedonsiirtoja on tutkittu sekä yksilöpsykologian että strategisen johtamisen tieteenhaarassa, mutta tutkimuksissa on harvoin testattu itse tiedonsiirron prosesseja ja mekanismeja, joilla siirrot tehdään. Tämän tutkielman tutkimusongelmana olikin “Mitä tietoa globaalin yrityksen yksiköt siirtävät toisiin yksiköihinsä kansainvälisesti, millä tavoin siirrot tehdään ja mitä ongelmia siirtoihin liittyy?”. Tutkimusongelmaan haettiin vastausta case-tutkimusmenetelmällä. Case-yrityksenä oli hissi- ja liukuporrasyhtiö KONE, joka on parhaillaan muotoutumassa monikansallisesta yrityksestä globaaliksi yritykseksi. Globaalin yhtenäisyyden saavuttamiseksi KONE -konserni on ottanut käyttöön niin kutsutun KONE -mallin, joka määrittelee kaikille yksiköille yhteiset liiketoimintaprosessit ja toimintatavat. Mallin käyttöönotto eri maissa vaatii valtavaa tiedonsiirtoa konsernitasolta eri yksiköihin ympäri maailman. Tämän tutkielman erityisenä kohteena oli KONE -mallin lanseeraus Italian yksiköissä. Tutkimuksesta selvisi, että tiedonsiirtoon liittyy monia haasteita. KONEella toteutettuun strategisen organisaatiokäytännön siirtoon liittyi niin kulttuuri-, organisaatio-, kuin yksilötasonkin ongelmia. Myös itse tiedosta johtuvia haasteita koettiin. Osa tämän tutkielman tuloksista tuo esille tiedonsiirron estetekijöitä, joita ei ole aikaisemmin teoriassa tunnistettu estetekijöiksi.
Keywords: kansainvälinen tiedonsiirto; tiedon johtaminen; ydinosaaminen; organisaatiokäytännöt; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Liiketoimintakonsultoinnin koulutusohjelma|