Kehityksen paradoksi – kenen ehdoilla? : Kehitys ja valta autoritäärisissä valtioissa – esimerkkeinä Ruanda & Etiopia - Makkonen, Essi (My University, 2026)
Tarkastelen kandidaatintutkielmassa kehityksen ja vallankäytön välisiä jännitteitä alueellisen kehityksen näkökulmasta. Tutkin ilmiötä Developmental Authoritarism eli ts. D-A -hallintomallin kautta, keskittyen kahteen esimerkkivaltioon: Ruandaan ja Etiopiaan. Nämä valtiot tarjoavat kiinnostavan vertailupohjan, sillä molempien maiden hallinnot ovat pyrkineet nopeaan alueelliseen kehitykseen keskitetyn vallan keinoin. Pyrkimyksenäni ei ole tutkia aihetta demokratian puutteena, vaan pyrkiä ymmärtämään D-A - hallintomallia sen omista lähtökohdistaan afrikkalaisessa kontekstissa. Tarkastelen työssä myös afrikkalaisen filosofian, Ubuntu- ja Personhood -ajattelun merkitystä yhteisöllisyyden ja kollektiivisen velvollisuuden käsitteiden kautta. Näiden näkökulmien avulla on kenties mahdollista ymmärtää, miksi autoritäärinen hallinto voi saavuttaa hyväksynnän osana yhteisöllistä kehitysajattelua. Tutkielman tavoitteena on tarkastella, milloin autoritäärinen hallinto ei ole ainoastaan vallan väline, vaan kehitysstrategia yhteiskunnan eteenpäin viemiseksi. Tarkastelen edellä mainitsemaani Developmental Authoritarism -hallintomallia osana nykyaikaista valtionjohtoa. Pohdin kahta keskeistä tutkimuskysymystä, 1. Mitä tarkoitetaan Developmental Authoritarism hallintomallilla ja 2. Miten Developmental Authoritarism eroaa perinteisistä diktatuureista? Tutkimuskysymyksiä lähestyn kvalitatiivisen kirjallisuuskatsauksen keinoin hyödyntäen sekä akateemista tutkimusta että kansainvälisiä raportteja.
Keywords: fi=Julkisen toiminnan johtaminen|en=Public Policy and Management|; fi=Hallintotieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Administrative Sciences|