Vastuullisen henkilöstöjohtamisen käytännöt työhyvinvoinnin näkökulmasta - Kinnunen, Reijo (My University, 2017)
Tällä vuosisadalla globalisaatio, uusi tekniikka ja pitkään jatkunut matala talouskasvu asettavat haasteita henkilöstöjohtamiselle. Lisäksi vähenevä ja ikääntyvä työvoima luo omat esteensä organisaatioille. Sen seurauksena yritykset ovat alkaneet kiinnittää enemmän huomiota henkilöstöjohtamiseen. Tämä tarkoittaa liikettä vastuullisempaan suuntaan yhdessä sosiaalisen pääoman rinnalla. Vastuullisen henkilöstöjohtamisen katsotaan olevan kytköksissä yritysten pitkän tähtäimen suunnitelmaan, jolla on vaikutuksia yrityksen kannattavuuteen. Tällöin vastuullinen henkilöstöjohtaminen on yhteydessä myös organisaation henkilöstöjohtamiseen ja työhyvinvointiin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tuoda esille niitä seikkoja, miten vastuullinen henkilöstöjohtaminen koetaan yrityksissä työhyvinvoinnin näkökulmasta. Tutkimuksen teoriaosassa käydään läpi vastuullisen henkilöstöjohtamisen ja työhyvinvoinnin määritelmää. Tutkimuksen empiirisessä osassa tarkastellaan sitä, miten vastuullista henkilöstöjohtamista käytännössä organisaatioissa toteutetaan. Tutkimuksen empiirinen osuus on toteutettu Internet-kyselynä ja toteuttajana on henkilöstöjohdon ryhmä HENRY ry. Vastuullisen henkilöstöjohtamiseen liittyvät kysymykset ovat olleet avoimia, jotta osallistujat ovat voineet vastata kysymyksiin omin sanoin. Tutkimus toi esille vastuullisen henkilöstöjohtamisen käytänteitä. Käytänteistä tärkeimmäksi nousi esimiestyö. Yllättävää tutkimuksessa oli se, että työntekijöiden edustajista enemmistö oli sitä mieltä, ettei heidän työpaikallaan ole vastuullisen henkilöstöjohtamisen käytänteitä. Tämä tulos asettaa organisaatiot uuden haasteen eteen. Miksi työntekijät eivät tunnisteta vastuullista henkilöstöjohtamista osana yrityksen toimintaa.
Keywords: Vastuullisuus; henkilöstöjohtaminen; työhyvinvointi.; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Managment|