EU-oikeus rahapelitoiminnan sääntelijänä - Tiitu, Susanna (My University, 2012)
Suomessa on lailla säädetty monopoli, jonka mukaan kolmella taholla on yksinoikeus järjestää rahapelejä Suomessa: Raha-automaattiyhdistyksellä, Veikkaus Oy:llä ja Fintoto Oy:llä. Euroopan unionin sisämarkkinoiden tarkoituksena on poistaa esteet tavaroiden, henkilöiden, palvelujen ja pääomien liikkuvuudelta. Monopolijärjestelmät ovat ristiriidassa Euroopan unionin perusperiaatteiden kanssa. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää minkä takia EU sallii kansallisen lainsäädännön poikkeamisen perusoikeuksista ja mitkä edellytykset toiminnan on täytettävä että monopoli sallitaan. EU-tuomioistuin sallii monopolien aiheuttamat kilpailulliset esteet perustelemalla argumenttinsa lähinnä pelaajien suojelulla ja rikollisuuden estämisellä. Jäsenvaltion lainsäädäntöä on sovellettava ilman kansallisuuteen perustuvaa syrjintää (syrjintäkielto), rajoitusta on voitava perustella yleiseen etuun liittyvillä pakottavilla syillä, toimenpiteen on taattava sillä tavoiteltavan päämäärän toteutuminen, eikä perusvapauteen saa puuttua enempää kuin on tarpeen päämäärän saavuttamiseksi (suhteellisuusperiaate). Järjestelmän on siis tosiasiassa vähennettävä pelaamisen aiheuttamia haittoja. Lainsäädännön rajoitusten on oltava myös oikeasuhtaisia, eli toimien on oltava riittäviä mutta ei liian ankaria tavoiteltuihin päämääriin nähden. On punnittava, onko monopoli välttämätön vai voitaisiinko rahapelit järjestää siten, että pelaajia voitaisiin riittävästi myös suojella mahdollisilta haitoilta. EU-tuomioistuimen hyväksyvä kanta monopoleihin kytkeytyy hyvin pitkälti kuluttajien suojelutarpeeseen, mutta monopolit ovat kuitenkin kehittyneet yleishyödyllisten toimintojen rahoittamistarpeen lähtökohdista käsin. Taloudellisia tavoitteita ei kuitenkaan ole hyväksytty perusoikeuksien rajoittamisen perusteluiksi. Rahapeleihin liittyvä lainsäädäntö on poliittisesti herkkä alue, mikä lienee osasyynä siihen, ettei yhteistä lainsäädäntöä ole saatu aikaan. Vaikka EU-tuomioistuin jatkaisi nykyisellä linjallaan ja rahapelimonopolit säilyttäisivät yksinoikeusasemansa, ei niillä enää ole samanlaista merkitystä kuin ennen teknologian kehitystä. Käytännössä maailmanlaajuiset markkinat ovat pelaajien ulottuvilla tietoverkkojen välityksellä, minkä vuoksi monopoli on menettänyt merkitystään ja pelaamiseen käytetyt eurot karkaavat suurempien markkinoiden, suurempien voittojen, monipuolisemman tarjonnan ja edullisempien hintojen perässä rajojen yli.
Keywords: fi=Talousoikeus|en=Business Law|