Tulosjulkistusten vaikutus pankkisektorin implisiittisiin volatiliteetteihin. - Sonck, Jouni (My University, 2010)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vaikuttaako yksittäisen pankin tulosjulkistus muiden pankkien implisiittisiin volatiliteetteihin. Tutkimuksessa tarkastellaan myös vaikuttaako yrityksen tulosjulkistus yrityksen omaan implisiittiseen volatiliteettiin. Implisiittinen volatiliteetti on option markkinahinnoista optiohinnoittelumallin kautta laskettu volatiliteetti. Näin ollen sitä pidetään markkinoiden odotuksena osakkeen tulevasta volatiliteetista ja näin ollen myös ennusteena tulevasta epävarmuudesta. Tutkimuksen teoria osassa käydään läpi optioiden keskeisimmät ominaisuudet sekä optiohinnoittelun perusteet. Volatiliteettiin ja sen eri aspekteihin keskitytään hieman tarkemmin. Nämä osiot helpottavat lukijaa ymmärtämään tutkimuksen taustaa ja sitä kautta ymmärtämään tutkimuksen tulokset ja niiden vaikutukset. Tutkimus keskittyy vuosiin 2004–2007. Tutkimuksen pankkisektorin yritysten optiot ovat Eurex-johdannaispörssissä noteerattuja yrityksiä. Pankkeja otoksessa oli yhteensä seitsemän ja yritysten kotipaikkana on Keski-Eurooppa. Tilastolliseen tarkasteluun käytetään kuvailevia tilastotietoja, t-testiä, F-jakaumaa, korrelaatiokertoimia sekä regressiomallia. Tutkimuksessa havaittiin, että yrityksen tulosjulkistus vaikuttaa oman yrityksen implisiittiseen volatiliteettiin tilastollisesti erittäin merkitsevällä tavalla. Yksittäisen pankin tulosjulkistuksen ei kuitenkaan huomattu vaikuttavan muiden pankkien implisiittisiin volatiliteetteihin. Sivutuotteena tutkittiin myös EKP:n korkopäätösten vaikutuksia pankkisektorin yritysten implisiittisiin volatiliteetteihin. Tilastollisesti merkitsevää yhteyttä korkopäätöksillä ja implisiittisillä volatiliteeteilla ei kuitenkaan havaittu.
Keywords: Implisiittinen volatiliteetti; tulosjulkistus; pankkisektori; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|