Lämpöenergian käytön optimointi varastotilassa - Nieminen, Jami (My University, 2021)
Tutkimuspaperi koostuu teoria-osuudesta ja empiriasta. Teoria keskittyy lämpöenergian tuotantoon, kulutukseen ja optimointiin. Empiria osuus taas keskittyy Yritys X:n lämpöenergian käytön kartoittamiseen ja sen mahdollisiin optimointi toimenpiteisiin sekä tulevaisuuden näkymiin. Empiriaosuuden ensimmäisessä tavoitteessa keskityttiin ilmalämpöpumppujen ja ilmanvaihdon optimointiin ja ongelmien kartoittamiseen. Tutkimuksessa arvioitiin tämänhetkinen lämpöenergian kulutus yritykseltä saadun datan perusteella. Tämän jälkeen data käsiteltiin tarvittavien laskelmien avulla hyödylliseen muotoon, sitten luotiin teoriapohjan avulla optimointimalli. Toisessa tavoitteessa mietittiin teknologian, Suomen ilmaston ja saatavien resurssien vaikutusta tulevaisuuden mahdollisuuksiin lämpöenergian käytön optimoimiseksi. Pääpainon muodostivat digitaaliset ratkaisut, aurinkoenergia ja maalämpö sekä mahdollisten vastaan tulevien ongelmien ratkaiseminen. Tutkimuksen tulokset kertovat datan puutteellisuudesta ja ammattilaisen tekemien mittauksien tarpeesta. Tarkkoja optimointitoimenpiteitä ei voitu tämän takia tehdä, mutta teorian ja saatavilla olevan tiedon perusteella voi laatia listan toimenpiteistä, jotka voidaan tehdä. Saatiin tietoa myös siitä, mistä optimointi voidaan aloittaa. The research paper includes theory part and empirical part. The theory focuses on the production, consumption, and optimization of thermal energy. Empirical part, on the other hand, focuses on mapping Company X's thermal energy use and its possible optimization measures, as well as future possibilities. The first objective of the empirical part focused on optimizing air source heat pumps, ventilation, and mapping problems. The study assessed the current thermal energy consumption based on data received from the company. The data were then processed into a useful format using the necessary calculations. After that an optimization model was created using the theory. The second objective considered the impact of technology, Finland's climate, and available resources on future opportunities to optimize the use of thermal energy. The focus was on digital solutions, solar energy, and geothermal energy, as well as solving potential problems. The results of the study indicate the lack of data and the need for measurements made by a professional. Precise optimization measures could not be made because of this, but based on theory and available information, a list of potential actions could be made. Information was also obtained on where to start the optimization.
Keywords: energiatehokkuus; optimointi; fi=Energiatekniikka|en=Energy Technology|; fi=Sähkö- ja energiatekniikan koulutusohjelma (DI)|en=Degree Programme in Electrical Engineering and Energy Technology|