Hallituskokoonpanon ja toimitusjohtajan omistusosuuden vaikutus yrityksen kannattavuuteen - Tuurala, Jouni Tapio (My University, 2019)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia hallituspiirteiden ja toimitusjohtajan omistusosuuden vaikutusta yrityksen kannattavuuteen suomalaisella aineistolla. Suomalaisella aineistolla ei ole tehty juurikaan aiheeseen liittyviä tutkimuksia, minkä lisäksi toimitusjohtajan omistusosuuden sijaan aikaisemmissa tutkimuksissa on tarkasteltu koko yritysjohdon tai hallituksen osakeomistuksia. Analysoitavia tutkimusmuuttujia on yhteensä neljä; hallituksen koko, riippumattomien henkilöiden osuus hallituksessa, naisten osuus hallituksessa sekä toimitusjohtajan omistusosuus yrityksestä. Kannattavuuden tunnuslukuina käytetään oman pääoman sekä koko pääoman tuottoprosentteja, jolloin yrityksen tuottamaa hyötyä tarkastellaan sekä osakkeenomistajan että yhteiskunnan näkökulmasta. Teoreettisen viitekehyksen puitteissa tarkastellaan hallitustyöskentelyä ja hallituksen sekä toimitusjohtajan tehtäviä. Lisäksi esitellään hallituksen ja toimitusjohtajan keskinäiseen työskentelyyn keskeisesti kuuluva intressiristiriitateoria, agenttiteoria, ja hyvä hallinnointitapa, joka on lähinnä hallituksen työskentelyä ohjaava suositussäännöstö. Tutkimusaineistona käytetään Nasdaq OMX:n Helsingin pörssissä listattujen yhtiöiden tilinpäätöstietoja vuosilta 2016 ja 2017. Lopulliseen otokseen valikoitui 217 yrityshavaintoa, jotka edustavat eri toimialoja sekä kokoluokkia. Tutkimusmenetelmänä käytetään usean muuttujan regressioanalyysia. Lisäksi aineistoa kuvaillaan kuvailevien tunnuslukujen sekä korrelaatiomatriisin avulla. Saatujen tutkimustulosten osalta löydettiin naisten osuudella hallituksessa ja toimitusjohtajan omistusosuudella olevan tilastollisesti merkitsevä yhteys yrityksen kannattavuuteen. Muiden tutkimushypoteesien osalta tutkielmassa ei löydetty tilastollisesti merkitseviä yhteyksiä yrityksen kannattavuuteen.
Keywords: kannattavuus, hallituspiirre, toimitusjohtajan omistusosuus, agenttiteoria, hyvä hallinnointitapa; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|