Johtamisen keinot mielenterveyden edistämiseen työyhteisössä - Vuorinen, Sara (My University, 2023)
Mielenterveyteen liittyvät haasteet ovat lisääntyneet työelämässä, mikä on lisännyt kiinnostusta sen syihin ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden löytämiseen. Mielenterveyden häiriöiden perusteella sairauspäivärahaa saaneiden lukumäärä on kasvanut reilusti viime vuosien aikana. Ilmiö̈ on huolestuttava, sillä sairauspoissaolot ennustavat pitkäaikaisen työkyvyttömyyden ja työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen riskiä. Tämän kvalitatiivisen tutkielman tarkoituksena on selvittää johtamisen keinoja työhyvinvoinnin tukemiseen mielenterveyden haasteiden ehkäisemiseksi työpaikoilla. Tutkielma rakentuu teoreettisesta viitekehyksestä sekä empiirisestä osiosta. Tutkielman empiiristä osiota varten haastateltiin eri organisaatioissa esihenkilötyössä toimineita henkilöitä, joilla on kokemusta työhyvinvointiin liittyvistä teemoista. Tutkielmassa kävi ilmi, että henkinen työhyvinvointi rakentuu vuorovaikutuksessa yksilön, työn ja työyhteisön kesken. Mielenterveyttä voidaan edistää tukemalla henkilöstön työkykyä, joka rakentuu yksilön omasta arviosta käytettävissä olevien voimavarojen ja työn asettamien vaatimusten välisessä suhteessa. Henkilöstön kokemaan työhyvinvointiin voidaan vaikuttaa oikeanlaisella johtamisella, sekä henkilöstöhallinnon, työsuojelun ja työterveyshuollon yhteistyöllä. Mielenterveyden edistäminen sisältää työhyvinvoinnin kehittämisen, työkykyriskien varhaisen tunnistamisen ja puheeksi ottamisen, sekä työkyvyttömyyden ennaltaehkäisyn.
Keywords: työhyvinvointi; työkyky; johtaminen; mielenterveys; esihenkilötyö; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|