Organisaatiomuutoksen kipukohdat - Kallioniemi, Ilkka (My University, 2008)
Selvitysmies Pekka Myllyniemen raportin perusteella päätettiin Suomessa maa jakaa noin 30 alueelliseen pelastuslaitokseen tehokkaan ja taloudellisen toiminnan turvaamiseksi. Tästä valtioneuvoston päätöksestä lähti liikkeelle organisaatiomuutos, jonka tuloksena syntyi tutkimuskohteena oleva Pohjanmaan pelastuslaitos alueen kuntien pelastuslaitoksista yhdistämällä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten vakituisissa viroissa työskentelevä henkilöstö koki organisaatiomuutoksen johtamisen onnistumisen ja missä kohdissa erityisesti epäonnistuttiin kohdeorganisaatiossa. Tutkimustuloksia analysoitaessa niitä pyrittiin peilaamaan muutosjohtamisen teoriakirjallisuuteen. Tutkimuksen teoreettinen pohja on rakennettu muutoksen johtamiseen liittyviin asioihin. Näkökulmina ovat muutokset toteuttamisen keinot, muutoksen hallinta sekä Lewinin muutostasojen kautta käytettävissä olevat keinot muutosvastarinnan ehkäisyyn. Lisäksi teoriapohjan keskeisiä käsitteitä ovat muutoksen johtajaan liittyvät seikat. Teemahaastattelujen kautta selvitettiin, kuinka henkilöstö on kokenut muutoksen johtamisen onnistuneen. Haastatteluissa nousi esiin henkilöstön tyytymättömyys muutoksen suunnitteluun, tiedotukseen sekä puutteellisiin suunnitelmiin tulevaisuutta ajatellen. Lisäksi muutosta ei ole saatu valmiiksi kuin palonehkäisyn osalta. Muutoksen johtaminen nähtiin epäonnistuneena.
Keywords: Organisaatiomuutos; muutoksen johtaminen; muutosvastarinta; muutosvastarinnan ehkäisy; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|