Tilaus-toimitusprosessin ohjauksen asettamat vaatimukset tietojärjestelmille: prosessikuvaus ja vaatimusmäärittely case-yrityksessä - Harju-Panula, Juha (My University, 2007)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli laatia toiminnallinen vaatimusmäärittely kohdeyrityksen tilaus-toimitusprosessin ohjauksessa käytetyille tietojärjestelmille. Tutkimustyön taustalla oli toiminnanohjausjärjestelmän uudistamishanke, johon liittyen oli tarpeellista tehdä kuvaus nykyisestä tilaus-toimitusprosessista ja selvittää ohjaukseen liittyvät keskeiset tietojärjestelmävaatimukset. Tutkimuksessa laadittu tilaustoimitusprosessin kuvaus muodosti perustan vaatimusmäärittelylle, jossa keskityttiin erityisesti nykyisissä toimintatavoissa havaittuihin kehityskohteisiin. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen tapaustutkimus. Aineistoa on kohdeyrityksessä kerätty monella eri tavalla: lukuisista henkilöstön kanssa pidetyissä palavereissa, eri osa-alueiden asiantuntijoita haastattelemalla, henkilökohtaisesti tuotantoon tutustumalla sekä yrityksen sisäistä materiaalia ja tietokantoja tutkimalla. Vaatimusmäärittely suoritettiin tutkimuksessa määriteltyihin keskeisiin käyttötapauksiin perustuen. Tutkimuksen tuloksena määriteltiin 22 keskeistä tilaus-toimitusprosessin ohjauksen käyttötapausta, ja niihin liittyviä täsmentäviä toiminnallisia tietojärjestelmävaatimuksia yhteensä 76 kappaletta. Yrityksen nykytilaa analysoimalla havaittuihin kehityskohteisiin ehdotettiin kehitystoimia, liittyen erityisesti kohdeyrityksen toimitusprosesseihin ja tuotannonohjausmalliin. Vaatimusmäärittelyssä esitetyt tietojärjestelmävaatimukset luovat perustan näiden kehitystoimien toteutukselle ja tukevat osaltaan kokonaisvaltaista toiminnan kehittämistä.
Keywords: Vaatimusmäärittely; toiminnanohjaus; tietojärjestelmät; prosessijohtaminen; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|