Osaaminen sairaanhoitajan ammattipätevyyden tukena : Osaamiskartoitus - Heino, Sini (My University, 2024)
Osaamista käsitteenä on määritelty ja luokiteltu kirjallisuudessa ja eri tieteenaloilla eri tavoin. Yhtä yhtenäistä määritelmää sille ei ole luotu. Tästä johtuen ei ole selkeää, mitä tarkoitetaan, kun puhutaan osaamisesta. Osaaminen kehittyy koko elämän ajan, siihen vaikuttaa niin ympäristö kuin elämänkokemukset. Osaamisen tunnistaminen ja esille tuominen on haastavaa. Muodollisen koulutuksen kautta saatu osaaminen on helpommin tunnistettavaa ja esitettävää, mutta muualla kertynyt osaaminen ja saavutetut taidot sekä hiljainen tieto jäävät useimmiten tunnistamatta, huomaamatta ja sanoittamatta. Ammattitaitona näkyvä osaaminen koostuu asenteesta, tiedoista sekä taidoista. Tiedot ja taidot hankitaan opiskelun, koulutuksen ja tekemisen kautta. Kokemus taas liittyy kiinteästi työn tekemiseen ja hiljaiseen tietoon, joka on jokaisen henkilökohtaista, koetun kautta saatua tietoa ja taitoa. Ihmisen henkilökohtaiset ominaisuudet vaikuttavat siihen, miten saman koulutuksen suorittaneilla eri osaamiset painottuvat eri lailla ja ilmenevät eri tavoin. Aikana, jolloin odotamme jatkuvaa sopeutumista ja joustamista muuttuvissa tilanteissa, nämä henkilökohtaiset ominaisuudet: asenteet, persoonallisuus sekä tunneäly, ovat merkittäviä tekijöitä. Terveydenhuoltoalalla on tiedostettu hoitotyön tarpeen kasvaminen väestön ikääntyessä. Samanaikaisesti alalta eläköityy enemmän henkilökuntaa kuin koulutusjärjestelmä pystyy tuottamaan. Sairaanhoitajakoulutukselta edellytetään, että koulutus vastaa työelämän tarpeita ja saatu osaaminen on laaja-alaista, mikä mahdollistaa osaamisen siirrettävyyden erilaisiin toimintaympäristöihin. Erilaiset tehtäväsiirrot ammattiryhmältä toiselle, esimerkiksi lääkäreiltä sairaanhoitajille, ja erilaiset asiantuntijatehtävät vaativat uudenlaista, muuttuvaa osaamista. Hoitotoimenpiteiden hallinnan, ohjaamisen ja auttamisen lisäksi vaaditaan tiedonhakutaitoja ja eri sähköisten järjestelmien osaamista. Sairaanhoitajien osaamista arvioidaan yleensä uuden työntekijän perehdyttämisen aikana. Tavoitteena tulisi olla, että osaamista arvioitaisiin säännöllisin väliajoin koko työuran ajan. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää osaamiskäsitteenkäyttöä terveydenhuollon kontekstissa sekä esitellä Meretojan kehittämän osaamiskartoituksen käyttöä ja miten sairaanhoitajan osaamista pystytään sen avulla arvioimaan.
Keywords: osaaminen; hoitotyö; sairaanhoitajat; ammattitaito; koulutus; henkilöstö; arviointi; työhyvinvointi; esihenkilöt; itsearviointi; pätevyys; kompetenssi; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|