Sähköverkkotoiminnan kolmannen valvontajakson vaikutukset Rovaniemen Verkon sähköverkkoliiketoiminnan strategisessa suunnittelussa - Sarajärvi, Aleksi (My University, 2013)
Sähköverkkotoiminta on valvottua monopolitoimintaa, jota Suomessa ohjaa lainsäädäntö ja valvovana viranomaisena toimii Energiamarkkinavirasto. Jakeluverkkoyhtiöt harjoittavat luvanvaraista sähköverkkotoimintaa omalla maantieteellisesti määritellyllä vastuualueellaan. Energiamarkkinavirasto valvoo jakeluverkonhaltijoiden tuottoastetta neljän vuoden mittaisissa valvontajaksoissa. Tässä diplomityössä on tutkittu kolmannen valvontajakson valvontamenetelmiä ja sovellettu niitä Rovaniemen Verkko Oy:hyn. Työn aluksi luodaan yleinen katsaus sekä kotimaiseen että ulkomaisiin valvontamalleihin ja tulevaisuuden näkymiin. Kotimaisen kolmannen valvontajakson valvontamenetelmät tutkitaan tarkasti ja määritetään Rovaniemen Verkko Oy:n mahdollisuudet parantaa toimintaansa valvontamenetelmien puitteissa. Rovaniemen Verkko Oy:n jakeluverkolle suoritettiin nykytila-analyysi, jonka pohjalta luotiin kehityssuunnitelma kolmannelle valvontajaksolle. Sähköverkon jälleenhankinta- ja nykykäyttöarvon laskemiseksi eri vuosille kehitettiin valvontamallin laskentametodiikan mukainen taulukkolaskentamalli. Varsinaiset sallitun tuoton laskelmat suoritettiin Energiamarkkinaviraston taulukkolaskentamallilla ja Eldiksen online-palvelulla. Lisäksi työssä kehitettiin taulukkolaskentamalli suurimman sallitun tuoton laskentaa varten. Mallin avulla voidaan arvioida suurinta mahdollista keskimääräistä siirtohintaa. Työn tuloksena saatiin kehityssuunnitelma Rovaniemen Verkko Oy:lle kolmannelle valvontajaksolle ja arviot sallitusta tuotosta erilaisilla keskimääräisillä siirtohinnoilla. Tuloksena saatiin arviot kolmannelta valvontajaksolta kertyvästä ali- tai ylituoton määrästä, joka siirtyy neljännelle valvontajaksolle. Valvontamalli antaa Rovaniemen Verkko Oy:lle mahdollisuuden hintojen korottamiseen, mikä mahdollistaan tulevaisuuden investointien rahoittamisen.
Keywords: sähköverkkotoiminta; valvontamalli; sallittu tuotto; fi=Sähkötekniikka|en=Electrical Engineering|; fi=Sähkö- ja energiatekniikan koulutusohjelma (DI)|