Joukkorahoitus ja siihen liittyvä lainsäädäntö - Hakola, Marjo (My University, 2016)
Joukkorahoitus on nopeasti kasvanut Suomessa yhdeksi vakavasti otettavaksi rahoituksen hankintatavaksi. Joukkorahoituksessa yritykset hakevat rahoitusta Internetissä toimivien joukkorahoitusalustojen kautta. Rahoitusta kerätään pääsääntöisesti avoimelta joukolta ihmisiä, eli kuka tahansa voi osallistua rahoitukseen. Joukkorahoitus jaetaan tyypillisimmin lahjoitus-, palkinto-, sijoitus- ja lainamuotoisiin tapoihin. Joukkorahoituksen oikeustila on epäselvä. Yhteisiä pelisääntöjä kaivataan, mutta lainsäädännöllä ei haluta liikaa hankaloittaa toimialan kehitystä. Mikään voimassa oleva laki ei kata kaikkia rahoitusmuotoja. Tutkielman tarkoituksena onkin tutkia joukkorahoitusta ilmiönä ja kartoittaa siihen liittyvää lainsäädäntöä. Tällä hetkellä joukkorahoitukseen liittyviä normeja löytyy useista eri laeista ja säädöksistä, eikä alalla ole omaa sääntelyä. Myöskin se, että rahankeräyslaki estää vastikkeettoman rahoituksen keruun, on keskeinen joukkorahoitukseen liittyvä ongelma. Oikeustilan epäselvyys ja tulkinnanvaraisuus sekä joukkorahoitusalustoihin kohdistuvan valvonnan puute ovat jarruttaneet joukkorahoituksen yleistymistä. Joukkorahoituksen sääntelytarve on huomioitu sekä Suomessa että Euroopan Unionissa. Euroopan komissio valmistelee kantaansa joukkorahoituksesta ja Valtiovarainministeriö on esittänyt luonnoksensa joukkorahoituslaista. Joukkorahoituslaki kuitenkin sisältää ongelmia, eikä sekään ota huomioon kaikkia joukkorahoituksen muotoja. Tutkimuksesta käyvät ilmi eri rahoitusmuotoihin tyypillisimmin liittyvät lait. Joukkorahoitus kytkeytyy vahvimmin sopimus- ja rahoitusoikeuteen. Kuluttajia ja sijoittajia suojaavia normeja tulee myös sovellettaviksi. Tutkimuksessa myös pohditaan, miten joukkorahoituslaki muuttaisi voimaan tullessaan nykyistä oikeustilaa.
Keywords: Joukkorahoitus; rahoitusmarkkinat; rahoituslainsäädäntö; kuluttajansuojalaki; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|