Sisäisen saavutettavuustestausohjeiston suunnittelu kansainvälisen IT-yrityksen testausorganisaatiolle - Kuivinen, Elina (My University, 2021)
Saavutettavuus on digitaalista esteettömyyttä. Saavutettava tuote tai palvelu on suunniteltu siten, että käyttäjän, käytettävän teknologian tai käyttöympäristön mahdolliset yksilölliset rajoitteet yhdistettyinä palvelun ominaisuuksiin eivät estä käyttäjiä saavuttamasta tavoitteitaan palvelun käyttökontekstissa. Saavutettavuuden toteutuminen voidaan määritellä sen kautta, miten hyvin arvioitava kohde vastaa lainsäädännössä sekä kansainvälisissä ohjeistuksissa (esim. WCAG) asetettuihin saavutettavuusvaatimuksiin. Vastaavuutta asetettuihin vaatimuksiin voidaan arvioida toteuttamalla kehitettävälle kohteelle saavutettavuustestausta. Saavutettavuustestaus on yksi ohjelmistotestauksen menetelmistä, ja sen tarkoituksena on erilaisten toimenpiteiden avulla pyrkiä tunnistamaan kehitysprosessin aikana mahdollisimman paljon saavutettavuuspuutteita, jotta ne voidaan korjata ennen kehitettävän kohteen tuotantoon vientiä. Tämän pro gradu -tutkimuksen tavoitteena oli suunnitella toimeksiantajayrityksen testausorganisaation sisäiseen käyttöön saavutettavuustestausohjeisto, joka tukee organisaation asiantuntijoiden tekemää käytännön testaustyötä. Ohjeistolla pyritään vastaamaan tunnistettuun ja vielä ratkaisemattomaan ongelmaan siitä, ettei organisaatiossa ole tutkimuksen tekohetkellä olemassa organisaation tarpeisiin räätälöityä saavutettavuuteen ja saavutettavuustestaukseen perehdyttävää materiaalia. Ohjeiston tavoitteena on kasvattaa organisaation asiantuntijoiden saavutettavuustietämystä ja -osaamista ja sitä kautta mahdollistaa entistä laadukkaampien testauspalveluiden tarjoaminen. Työ toteutettiin suunnittelutieteellisenä tutkimuksena DSRM-prosessimallia noudattaen. Tutkimusaineistoa kerättiin toteuttamalla kirjallisuuskatsaus sekä kyselytutkimus testausorganisaation työntekijöille. Kirjallisuuskatsauksessa perehdyttiin tarkemmin saavutettavuuden käsitteeseen, lainsäädäntöön, erityisryhmiin sekä saavutettavuustestaukseen yhtenä ohjelmistotestauksen osa-alueena. Kyselytutkimuksen avulla selvitettiin organisaation työntekijöiden tietämyksen tasoa saavutettavuudesta ja siihen liittyvistä konsepteista, sekä millaisella materiaalilla heidän oppimistaan voitaisiin tukea parhaalla mahdollisella tavalla. Tutkimuksen tuloksena syntyi organisaation sisäiseen käyttöön tarkoitettu saavutettavuuden konsepteihin perehdyttävä viiden askeleen malli sekä sitä laajentavan saavutettavuustestausohjeiston sisältösuunnitelma. Sisältösuunnitelma rakennettiin ohjeistolle asetettujen tavoitteiden pohjalta ja siinä huomioitiin myös teetetyn kyselytutkimuksen tulokset. Varsinaisen saavutettavuustestausohjeiston sisällön kehittämistä jatketaan iteratiivisesti sisältösuunnitelman pohjalta testausorganisaation jäseniä kuunnellen ja osallistaen.
Keywords: saavutettavuus; ohjelmistosuunnittelu; testausmenetelmät; ohjelmistokehitys; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Teknisen viestinnän maisteriohjelma|en=Master's Programme in Technical Communication|sv=Magisterprogrammet i teknisk kommunikation|