Yritysvastuun yhteys yrityksen tuloksenohjaukseen: S&P500 -listautuneet yritykset vuosina 2010-2019 - Höglund, Sara (My University, 2022)
Kestävän kehityksen merkityksen kasvaessa sidosryhmät odottavat yrityksiltä yhä vahvempaa sitoutumista yritysvastuuseen ja ympäröivän yhteiskunnan jatkuvaan kehittämiseen. Yritysvastuuraportoinnin avulla yritykset voivat raportoida yritysvastuullisista toimista sidosryhmilleen. Koska raportointi pohjautuu edelleen vapaaehtoisuuteen, raportoinnin luotettavuus ja yleisluonteisuus ovat kohdanneet kritiikkiä. Samalla aggressiivisesta tuloksenohjauksesta seuranneista kirjanpitorikoksista johtuen sidosryhmien epävarmuus on lisääntynyt ja tilinpäätösinformaation laatu on noussut merkittäväksi tekijäksi sidosryhmien päätöksenteossa. Taloudellinen raportointi ja vastuullisuusraportointi jättävät kuitenkin mahdollisuuden tuloksenohjaukseen ja näin ollen yritys voi johtaa sidosryhmiä tarkoituksenmukaisesti harhaan. Tässä tutkielmassa tutkitaan yritysvastuun tason yhteyttä yrityksen tuloksenohjaukseen. Yritysvastuu käsittää yrityksen kaikki toimet, joilla on vaikutusta ympäröivään yhteiskuntaan. Tutkielmassa yritysvastuuta käsitellään kirjallisuudessa vakiintuneiden teorioiden avulla. Tuloksenohjaus on yrityksen johdon tarkoituksenmukaisesti tekemää raportoidun informaation muuntelua haluamaansa suuntaan kansallisten lainsäädäntöjen rajoissa. Tutkielmassa pyritään selittämään yhteyttä kahdella eri tuloksenohjauksen menetelmällä. Menetelmät ovat harkinnanvaraiset jaksotukset ja reaalitoimintojen manipulointi. Lisäksi perehdytään yritysjohdon kannustimiin harjoittaa tuloksenohjausta sekä siihen, miten tuloksenohjausta voidaan mitata. Kannustimet voidaan jakaa pääomamarkkina motivaatioihin, sopimuksellisiin motivaatioihin ja sääntelyyn pohjautuviin motivaatioihin. Mittaamistapoja tarkastellessa esitellään kirjallisuudessa vakiintuneet tuloksenohjauksen mittaamistavat. Tutkielmassa tarkastellaan SP500 –indeksiin vuonna 2020 sisältyneiden suurten Yhdysvaltalaisten yritysten yritysvastuun ja tuloksenohjauksen yhteyttä. Tutkimuksen tilinpäätösaineisto ja yritysvastuupisteytys on saatu Thomson Reuters -tietokannasta. Aineiston tilinpäätöstiedot on kerätty vuosilta 2010-2019. Aineistosta on poistettu SIC-koodeihin 6000-6999 kuuluvat pankit ja rahoituslaitokset sekä yritykset, joilta ei löytynyt tarpeeksi tilinpäätös- tai esg-dataa. Lopullinen aineisto koostui 298 yrityksestä. Tutkielman tuloksen pohjalta voidaan tulkita, että yritysvastuullisuudella on negatiivinen (positiivinen) yhteys sekä harkinnanvaraisten jaksotusten että reaalitoimintojen manipuloinnin kautta tehtyyn tuloksenohjaukseen. Tuloksien perusteella voidaan hyväksyä hypoteesi siitä, että yritysvastuullinen yritys ohjaa tuloksiaan vähemmän ja tarjoaa näin ollen läpinäkyvämpää ja totuudenmukaisempaa tietoa toimistaan sen sidosryhmille. Myös useammat aikaisemmat tutkimukset toteavat yritysvastuun ja tuloksenohjauksen välillä vallitsevan negatiivisen yhteyden.
Keywords: yritysvastuu; Global Reporting Initiative; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|