Kielenhuollon jalkautuminen. Tarkastelussa Kielikellon artikkelit - Kalliokoski, Eija (My University, 2002)
Tutkielmassa tarkastellaan kielenhuollon muuttumista ja kehittymistä 1970-luvulta nykypäivään. Tuona aikana suomen kielen huoltaminen on siirtynyt erilaisten kieliseurojen harrastuksesta valtion säännöllisesti tukeman tutkimuskeskuksen alaisuuteen. Tutkielmassa selvitetään, miten kielenhuollon painopisteet ovat muuttuneet vuosien kuluessa eli mitkä kielenkäyttöön liittyvät asiat on kulloinkin koettu ajankohtaisiksi ja siten erityisen huoltamisen arvoisiksi. Kielenhuollon kehittymistä tarkastellaan Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen kielenhuollon tiedotuslehden, Kielikellon, avulla. Tutkielman pohjalta voidaan todeta, että kielenhuoltoon on vaikuttanut jatkuva huoli virkakielen ymmärrettävyydestä, sanaston nopeasta kehittymisestä sekä suomen kielen tulevaisuudesta yhdentyvässä Euroopassa. Myös puhutun ja kirjoitetun kielen muuttunut suhde on ajankohtaistanut keskustelua normijärjestelmän toimivuudesta. Tarkastelussa todetaan, että yksittäisten oikeakielisyyskysymysten sijaan kielenhuolto painottuu nykyään enemmän tekstinhuoltoon. Kielenhuoltajat ovat siirtyneet siten yhä lähemmäs tekstin syntyhetkeä. Tutkielman lopussa pohditaankin, onko kielenhuoltajan rooli muuttumassa luennoivasta asiantuntijasta tekstin tekoa ohjaavaksi konsultiksi.
Keywords: suomen kieli; kielenhuolto; kielen normit; virkakieli; erikoiskielet; puhuttu ja kirjoitettu kieli; fi=Nykysuomi|en=Modern Finnish|