Potilaat prosesseissa: Prosessijohtaminen julkisessa sairaalaorganisaattiossa potilaslähtöisyyden näkökulmasta - Kotanen, Heidi (My University, 2014)
Terveydenhuollossa prosessijohtamista on ollut nähtävillä jo 1960 ja 1970 -luvuilla, mutta 2000-luvulta lähtien kiinnostus prosessijohtamiseen on lisääntynyt julkisen puolen hallinnossa. Prosessijohtaminen ja lean-toimintamalli kuuluvat tuotantotalouden koulukuntaan. Molemmissa koko organisaation toimintatapa kyseenalaistetaan ja ajatellaan uudelleen. Tärkeää on myös vaikuttavuuden osoittaminen ja asiakaslähtöisyyden huomioiminen. Tutkimuksen tehtävänä on selvittää prosessijohtamisen toteuttamista potilaslähtöisyys huomioiden sairaalaorganisaatiossa. Tutkimuksen teoreettisen viitekehyksen muodostaa prosessijohtaminen, lean-toimintamalli ja potilaslähtöisyys terveydenhuollossa. Teorian alussa on alustettu tutkimusta terveydenhuollon johtamisen haasteista ja lähiesimiestyöstä terveydenhuollossa sekä potilaslähtöisyyttä on kuvattu julkisessa terveydenhuollossa. Teoriaosuudessa on kerrottu prosessijohtamisesta ja lean-toimintamallista sekä näiden ilmenemisestä terveydenhuollon organisaatioissa. Potilaslähtöisyyden haasteita ja mahdollisuuksia on tuotu esiin terveydenhuollossa. Potilaslähtöisyyttä tarkastellaan myös prosessijohtamisen ja lean-toimintamallin yhteydessä. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena Vaasan keskussairaalan 12 osastonhoitajalle. Teemahaastattelut pidettiin yksilöhaastatteluina. Haastattelun kysymyksillä haettiin vastauksia prosessijohtamisesta käytännössä ja haastateltujen käsityksiä potilaslähtöisyydestä. Potilaslähtöisyyden toteutumista liittyen prosessijohtamiseen on pohdittu ja tulkittu teemahaastatteluiden pohjalta. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysinä. Sisällönanalyysilla haettiin samanlaisuutta. Haastatteluaineistoa luokiteltiin haastatteluista nousseiden pääteemojen alle ja lisäksi excel -taulukon avulla taulukoitiin haastatteluista nousseita havaintoja liittyen prosessijohtamisen ja potilaslähtöisyyden mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Havaintojen avulla saatiin selville painostusalueet vastauksissa. Tuloksissa nousivat esiin sairaalaorganisaation prosessien hahmottamisen eri luokat, prosessijohtamisen oletettu kehittyminen organisaatiossa ja potilaslähtöisyyttä toteuttavat keinot ja mahdolliset haasteet. Yhteenvetona tuloksista voidaan todeta organisaation sekä sisäisten että ulkoisten raja-aitojen ja yhteistyön olevan haaste prosessijohtamiselle. Ymmärrys siitä, mitä prosessijohtamisella on tarkoitus saavuttaa ja tavoitella voidaan tulkita myös kehittämiskohteeksi. Prosessijohtamisen toteuttaminen näkyy tällä hetkellä pääasiassa tiimeinä, vastuuhenkilöinä, työnkiertona, prosessikuvauksina ja niiden päivittämisenä. Taloudelliset tekijät voidaan nähdä sekä mahdollisuutena että uhkana prosessijohtamisessa.
Keywords: prosessijohtaminen; potilaslähtöisyys; lean-toimintamalli; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|