INTERNET OF THINGS OSANA IT-ALAN YRITYSTEN LIIKETOIMINTAA - Mauno, Joonas (My University, 2016)
Esineiden internet eli Internet of Things (IoT) on integroitu osa tulevaisuuden internetiä. Se sisältää jo olemassa olevan internetin sekä sen laajentumisen laitteisiin ja koneisiin, joita voidaan ohjata ja mitata verkon yli. Esineiden internetin hyödyntämistä liiketoiminnassa sekä asenteita ilmiötä kohtaan on tutkittu melko vähän. Tutkielman tutkimusaineisto koostuu suomalaisista IT-alan yrityksistä ja se kerättiin sähköisesti toteutetun kyselylomakkeen avulla. Kyselyn avulla selvitettiin vastaajien asenteita ja tietämystä IoT:ä kohtaan. Aineistoa kerättiin survey-tutkimuksena ja sitä käsiteltiin fenomenologisesta näkökulmasta. Tutkimuksessa on kvalitatiivisia sekä kvantitatiivisia piirteitä. Yritysten suhtautuminen Internet of Things:iin on varovaisen myönteistä ja IT-alalla on selkeä näkemys ilmiön hyödyntämisestä liiketoiminnassa. Lisäksi esineiden Internet tarjoaa uudenlaista markkinaa kuluttajamarkkinoille. IT-alan yrittäjät eivät olleet tulosten perusteella valmiita investoimaan IoT-tutkimukseen, vaikka ilmiön uskottiin olevan vahvasti liiketoiminnan keskiössä seuraavan kolmen vuoden aikana. Varovaisuus johtuu siitä, että toistaiseksi ei ole juurikaan tutkimustuloksia IoT:n todellisesta arvosta liiketoiminnassa. Tulosten perusteella yritykset kokevat IoT:n suurimman liiketoiminnallisen potentiaalin muutamasta eriävästä näkökulmasta, jotka sisältävät keskenään samankaltaisia piirteitä. Näitä näkökulmia ovat: automatisointi, digitalisointi, uudet ratkaisut ja liiketoimintamallit sekä kuluttajamarkkinoiden hyödyntäminen IoT:n avulla.
Keywords: Internet of Things; IoT-liiketoiminta; asenteet; digitalisaatio; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|; fi=Master's Degree Programme in Telecommunication Engineering|en=Master's Degree Programme in Telecommunication Engineering|