Miten tuoda yliopiston brändi esille verkkosivuilla? Tarkastelussa Vaasan yliopiston verkkosivu-uudistus - Heikkola, Maria (My University, 2013)
Tutkimuksen kohteena oli yliopiston brändäys verkkosivuilla. Tavoitteena oli siten selvittää, miten yliopiston brändiä on mahdollista tuoda esille sen ulkoisen verkkosivuston uudistuksessa. Aihetta lähestyttiin toimintatutkimuksen ja tapaustutkimuksen näkökulmasta tutkimalla Vaasan yliopiston ulkoisen verkkosivuston uudistusta osallistumalla uudistusprosessiin sekä analysoimalla verkkosivuston rakenteeseen, navigointiin, ulkoasuun ja sisältöön tehtyjä uudistusratkaisuja, joilla pyrittiin tuomaan yliopiston brändiä esille. Vaasan yliopiston ulkoisen verkkosivuston uudistusprosessi jakautui taustatyön, suunnittelun ja toteutuksen sekä testauksen, käyttöönoton ja ylläpidon vaiheisiin. Brändityö liittyi prosessin etenemiseen alusta loppuun saakka. Brändiä tuotiin esille verkkosivuston uudistuksessa sisällyttämällä yliopistolle määritellyt visio ja brändilupaus verkkosivuston sisältöihin, korostamalla brändi-identiteetin osatekijöitä verkkosivuston sisällöissä, ulkoasussa ja rakenteessa sekä soveltamalla brändille määriteltyä visuaalista ilmettä verkkosivuston ulkoasussa. Yliopistolle määriteltyjä strategisia painoaloja ei verkkosivuston uudistuksessa hyödynnetty erottuvaa brändiä luovan potentiaalinsa mukaisesti. Näkyvästi esille tuotuna painoalat voisivat erottaa yliopistoa muista yliopistoista ja ilmentää sen vahvuuksia. Tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä, että verkkosivusto on potentiaalinen alusta luoda ja viestiä yliopiston brändiä. Brändi on huomioitava suunniteltaessa sekä verkkosivuston rakennetta, navigointia, ulkoasua että sisältöä. Monipuolinen ja yhtenäinen brändin esilletuonti verkkosivustolla vaatii kuitenkin taustalleen valmiiksi määritellyn strategisen brändin, jota uudistuksessa tehtävissä valinnoissa voidaan soveltaa. Lisäksi on otettava huomioon, että brändin kannalta on ensisijaisen tärkeää, että verkkosivusto on toimiva ja käyttäjät huomioonottava kokonaisuus. Ellei verkkosivusto suoriudu perustehtävistään, ei myöskään brändin ilmentämisestä ole merkittävää hyötyä.
Keywords: verkkosivusto; yliopisto; Vaasan yliopisto; brändi; brändäys; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|