Liikearvon ja yrityksen markkina-arvon välinen yhteys - Julin, Saara Elina (My University, 2008)
IASB (International Accounting Standards Board) julkaisi maaliskuussa 2004 uuden liiketoimintojen yhdistämistä säätelevän IFRS 3 -standardin. Kyseinen standardi pohjautuu liikearvon käyvän arvon määritykseen ja eroaa täysin Suomen kirjanpitolainsäädännön mukaisesta liikearvon käsittelystä. Suomessa IFRS -standardeja on täytynyt soveltaa pörssiyhtiöiden osalta tammikuusta 2005 alkaen. Liiketoimintojen yhdistymistä säätelevä standardi pohjautuu niin sanottuun varallisuusolettamaan. Liikearvon katsotaan sisältävän sellaista informaatiota, jolla on vaikutusta sijoittajien päätöksiin. Näin ollen varallisuusolettaman mu-kaan yrityskaupan yhteydessä syntyneen liikearvon tulisi heijastua yhtiöiden markkina-arvossa. Tutkielman tarkoituksena on selvittää nähdäänkö yrityskaupassa hankittu lii-kearvo osana yrityksen varallisuutta Suomessa. Tutkimukseen käytetään Hel-singin pörssin päälistalla noteraattuja yrityksiä vuosilta 2002–2004. Liikearvon testaukseen käytetään Ohlsonin modifioitua mallia, jonka mukaan yrityksen markkina-arvo voidaan kirjoittaa tuottojen ja nettovarallisuuden funktioksi. Ai-neistot testataan jokaiselta tarkasteluvuodelta erikseen sekä lopuksi yhdistetyllä aineistolla. Kaikkien testattujen aineistojen osalta tulokset tukevat yksiselittei-sesti IASB:n varallisuusolettamaa ja näin ollen liikearvon kirjanpidollinen käsit-tely käyvän arvon periaatteella on järkevää.
Keywords: liikearvo; IFRS 3 -standardi; varallisuusolettama; Ohlsonin malli; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|