Tapahtumapaikasta elämyspaikaksi – festivaalin ja tapahtumakaupungin elämyksellisen vuorovaikutuksen kehittäminen - Karppinen, Minttu (My University, 2012)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on arvioida mahdollisuuksia kehittää festivaalin ja tapahtumakaupungin välisiä yhteyksiä kokonaisvaltaisen tapahtumaelämyksen rakentamiseksi. Festivaalikentällä on yleistynyt tapa tuotteistaa ja monistaa tapahtumia siirtäen samoja festivaalikonsepteja paikkakunnalta toiselle. Tutkielmassa kiinnostuksen kohteena on tutkia yhtä tällaista kaupunkiin erikseen tuotua festivaalia sen elämyksellisyyden näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena konstruktiivisesta näkökulmasta. Ymmärrystä rakennetaan ensin siitä, mikä rooli paikalla on tapahtumaelämyksen rakentumisessa. Teoriaosion synteesinä muodostettiin kokonaisvaltaisen festivaalielämyksen konstruktio, josta ilmenee festivaalin ja paikan elämyksellinen vuorovaikutus. Konstruktio toimi näin teoreettisena mallina, joka mahdollisti tapauksen tutkimisen sen empiirisessä todellisuudessa. Empiirinen tutkimus toteutettiin kesällä 2011 Vaasassa järjestetyllä Vaasa Rockfestivalilla ja sen jälkeen. Tutkimuksen aineisto koostuu tapahtumakävijöiden festivaalilla ja kaupungilla ottamista valokuvista, ja valokuviin liittyvistä haastatteluista, joiden avulla pyrittiin avaamaan kuviin liittyvää kokemuksellisuutta. Aineistoa täydennettiin etnografisilla haastatteluilla, jotka suoritettiin itse festivaalialueella. Aineistoa analysoitiin hyödyntäen sisällönanalyysiä. Tutkimus paljasti Vaasa Rockfestivalin kokemukselliseen kontekstiin liittyvät positiiviset ja negatiiviset tekijät. Se osoitti festivaalin olleen tapahtumakaupungista irrallaan oleva tila, jota ei koettu holistisena elämyksenä. Tutkimus valotti kuitenkin niitä kaupungin elementtejä, joita tulisi sitoa paremmin osaksi festivaalituotetta eri kokemusulottuvuuksien aktivoimiseksi. Etenkin Vaasan merellisyyttä ja vanhaa henkeä olisi syytä sitoa kiinteämmäksi osaksi kaupungin festivaaleja niin fyysisellä, sosiaalisella, toiminnallisella kuin mielikuvallisella tilallisuuden tasolla.
Keywords: festivaali; elämyksellisyys; paikka; kaupunki; itsedokumentointi; fi=Markkinointi|en=Marketing|