Behavioural Finance Bias Reflections - Kortelainen, Kami (My University, 2026)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella, analysoida kriittisesti ja tutkia valittujen käyttäytymistaloustieteen vinoumien vaikutusta sijoituspäätöksenteossa. Perinteiset rahoitusteoriat, kuten tehokkaiden markkinoiden hypoteesi (EMH) ja moderni portfolioteoria (MPT), olettavat sijoittajien olevan täysin rationaalisia ja hyödyntävän kaiken saatavilla olevan tiedon parhaan mahdollisen ratkaisun saavuttamiseksi. Käyttäytymistaloustiede haastaa nämä oletukset huomioimalla inhimilliset tekijät päätöksenteossa. Ala korostaa kognitiivisia rajoitteita ja emotionaalisia tekijöitä, jotka saavat yksilöt usein poikkeamaan rationaalisesta käyttäytymisestä. Tämä kirjallisuuskatsauksena toteutettu tutkielma keskittyy neljään valittuun vinoumaan: laumakäyttäytymiseen, ylikorostuneeseen itseluottamukseen (overconfidence), ankkuroitumiseen sekä tappiokammoon (loss aversion). Tutkielma osoittaa, että nämä vinoumat johtavat usein epäoptimaalisiin taloudellisiin tuloksiin, hintakuplien muodostumiseen ja markkinoiden tehottomuuteen. Näiden vaikutusten ymmärtäminen on tärkeää sekä yksittäisille sijoittajille että taloudellisille neuvojille, sillä taipumusten tunnistaminen voi auttaa vakaampien ja tietoisempien sijoitusstrategioiden luomisessa. Tutkielmassa käsitellään myös käyttäytymistaloustieteeseen kohdistuvaa kritiikkiä ja alan rajoitteita. Näitä ovat muun muassa metodologiset huolet kokeellisesta validiteetista sekä yhtenäisen teoreettisen viitekehyksen puute. Tutkielma päättelee, että vaikka käyttäytymistaloustieteen vinoumien tunnistaminen ei täysin poista niihin lankeamisen riskiä, se tarjoaa työkaluja päätösten rationaalisempaan jäsentämiseen ja edistää markkinoiden yleistä vakautta.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|