Pohjoismaisten osakemarkkinoiden reaktiot tilintarkastajan antamaan mukautettuun lausuntoon - Eestilä, Mici Valentin (My University, 2021)
Tilintarkastuksen nykypäiväiset ongelmat juontavat juurensa vuosituhannen alun talousskan-daaleihin. Tilintarkastuksen yhtenä tarkoituksena voidaan pitää hyödyn tuottaminen yhteiskun-nalle sekä taloudellisen informaation varmentamista. Tilinpäätösinformaation käyttäjien on pys-tyttävä luottamaan siihen, että tilintarkastajan pätevyys sekä ammattitaito on riittävä, jotta ti-linpäätösinformaatiota voidaan käyttää päätöksenteon tukena. Tilintarkastajan lausunto on koko tilintarkastuksen tärkein osa, sillä se kertoo tilintarkastajan ammatillisen, perustellun mie-lipiteen. Tutkielman tarkoituksena on testata miten pohjoismaiset osakemarkkinat reagoivat uuteen in-formaatioon. Markkinoiden toimiessa tehokkaasti, ne reagoivat uuteen informaatioon heti ja oikeassa suhteessa. Tutkielmassa tutkitaan, miten osakemarkkinat reagoivat tilintarkastajan an-tamaan mukautettuun lausuntoon. Tutkimus toteutetaan tapaustutkimusta (event study) hyö-dyntäen, missä tarkastellaan tietyn tapahtuman vaikutusta tutkittavaan kohteeseen. Mukaute-tun lausunnon saaneille yhtiöille lasketaan osakkeen epänormaali tuotto testiajanjaksolla ja ver-rataan niitä vakiomuotoisen lausunnon saaneiden yhtiöiden osakkeiden epänormaaleihin tuot-toihin. Epänormaaleja tuottoja lasketaan tapahtuma-ajankohdan eli tilintarkastuskertomuksen allekirjoituspäivän ympärillä. Lisäksi tutkitaan, onko ensimmäistä kertaa ja toistuvasti annettu-jen mukautettujen lausuntojen aiheuttamien reaktioiden välillä eroja. Testeissä hyödynnetään parametristä t- testiä sekä ei-parametristä Mann-Whitney U -testiä. Tutkimuksessa käytetty aineisto koostuu Helsingin, Tukholman, Oslon sekä Kööpenhaminan pörssiin listatuista yhtiöistä, jotka ovat saaneet mukautetun lausunnon tilintarkastajalta ajalla 2010—2020. Ajanjaksoksi on valittu kymmen vuotta, jotta aineistoa saataisiin riittävästi. Lisäksi aineistoon on kerätty mukautetun lausunnon saaneiden yhtiöiden osakkeen hintatietoja tapah-tuma-ajankohdan ympäriltä, jotta voidaan laskea osakkeiden epänormaalit tuotot. Tulosten perusteella ei voida tehdä pitkälle vieviä johtopäätöksiä mukautetun lausunnon infor-maatioarvosta. Testien perusteella osakemarkkinoilla ei ole havaittavissa merkittäviä reaktioita tapahtuma-ajankohdan ympärillä. Mukautetulla lausunnolla ei ole vaikutusta osakkeen epänor-maaleihin tuottoihin. Myöskään ensimmäistä kertaa annetulla ja toistuvasti annetulla mukaute-tulla lausunnolla ei ole vaikutusta osakkeen tuottoon. Tulosten luotettavuuteen sekä yleistettä-vyyteen vaikuttaa pienehkö otoskoko.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|