Sijoittajan suojaaminen listautumisen yhteydessä : Liikkeeseenlaskijaan kohdistuvan tiedonantovelvollisuuden merkitys sijoittajansuojalle - Haataja, Wilma (My University, 2025)
Arvopaperimarkkinoiden kansainvälistyminen sekä toiminnan vilkastuminen ovat johtaneet arvopaperimarkkinoita koskevan sääntelyn kehittämiseen. Tuorein alan uudistus on EU:n Listing Act -lainsäädäntökokonaisuus, jonka tarkoituksena on esitesääntelyyn puuttumalla entisestään syventää jäsenmaiden välisiä pääoman sisämarkkinoita, alentaa listautumiskynnystä ja poistaa pääomanhankintaan liittyviä esteitä. Sääntelyn vaikutukset koskettavat liikkeeseenlaskijoiden lisäksi myös sijoittajia, joiden suojaaminen liikkeeseenlaskijalle kohdistettujen tiedonantovelvollisuuksien avulla on yksi esitesääntelyn keskeisin tavoite. Muutokset saavat luonnollisesti pohtimaan sijoittajien asemaa markkinoilla, etenkin koska sijoittajien tarve saada ajantasaista sekä luotettavaa tietoa on suurimmillaan yhtiön listautuessa. Listautumisprosessi kulminoituu esitteen laatimiseen, jonka tarkoituksena on mahdollistaa sijoittajalle perustellun sijoituspäätöksen tekeminen. Esite sisältää olennaiset tiedot liikkeeseenlaskijayrityksestä, kaupankäynnin kohteeksi otettavasta arvopaperista sekä siihen liittyvistä riskeistä. Lisäksi esitteen tiivistelmällä on erityinen asema sijoittajien keskuudessa. Tiivistelmä on muodoltaan yksinkertainen ja lyhyt asiakirja, jonka vuoksi erityisesti vähittäissijoittajat hyödyntävät sitä tietolähteenään ja mahdollisuutena perehtyä tarjolla oleviin listautumisanteihin. Lainsäädännössä onkin yhä kasvavissa määrin otettu huomioon ajatus siitä, että millaista, informaatiota sijoittajille tulisi antaa, jotta se olisi ymmärrettävää ja käytännöllistä. Informaation yksinkertaistaminen, esitteen rakenteen selkeyttäminen sekä panostaminen helppokäyttöisyyteen sekä houkuttelevuuteen ovat sijoittajien etu. Lisäksi esitteen mielenkiintoa sekä käytettävyyttä voidaan entisestään kehittää oikeudellisen muotoilun keinoin. Tutkielman tavoitteena on selvittää liikkeeseenlaskijaa koskevan sääntelyn nykytila sijoittajansuojan näkökulmasta. Tarkoituksena on syventyä yhtiön listautumisprosessia koskevan lainsäädännön niihin elementteihin, joilla pyritään edistämään sijoittajansuojaa ja luottamusta markkinoihin. Tutkielmassa käsitellään liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuutta ensimarkkinoille. Koska tiedonantovelvollisuuteen liittyy kiinteästi informaatio ja sen sääntely, on tutkielmassa käsitelty myös kattavasti informaation merkitystä sijoittajansuojan kannalta. Tutkielman oikeudellinen näkökulma toteutetaan hyödyntämällä lainopillista metodia, jonka lisäksi tutkimuskysymyksien ratkaisemisessa käytetään apuna myös liiketaloudellisia näkökulmia ja lähtökohtia.
Keywords: sijoittajansuoja; arvopaperimarkkinat; informaatio; tiedonantovelvollisuus; listautuminen; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|