Hyvän ihmisjohtamisen merkitys tuottavalle teollisuudelle - Mäenpää, Annu (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan hyvän ihmisjohtamisen merkitystä tuottavalle teollisuudelle. Teknisten ja tuotannollisten tavoitteiden rinnalla myös teollisuus tarvitsee toimivaa ihmisjohtamista. Tutkielmassa perehdytään erityisesti siihen, miten ihmisjohtaminen kytkeytyy organisaation tulevaisuuden kannalta kestävään suorituskykyyn. Tarkastelua tehdään henkilöstön työkykyyn, motivaatioon ja osaamiseen panostamisen näkökulmasta. Työn keskiössä on ajatus siitä, että johtamisella aikaansaatu parannus henkilöstön hyvinvointiin ei ole pelkästään eettisesti perusteltua, vaan sen avulla voidaan tavoitella myös tuottavuuden ja liiketoiminnan kasvua. Tutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena aiempiin tutkimustuloksiin perustuen. Henkilöstötuottavuutta ja johtamisen onnistumisen mittaamista perustellaan erilaisten indeksien avulla. Näin nähdään selkeämmin ihmisjohtamiseen panostamisen vaikutus työn tuottavuudelle. Tämä mahdollistaa lisäksi vertailun ja tuo konkreettisemmaksi muuten hankalasti määriteltävän hyvän johtamisen käsitteen. Tiedolla johtaminen mahdollistaa tuotanto - ja henkilöstödatan yhdistämisen johdon päätöksenteon tueksi. Edellytyksenä on kuitenkin johdon kyky ymmärtää datan tulkinta ja merkitys arjen toiminnan ja strategian välillä. Pitkällä aikavälillä tuottavuutta voidaan rakentaa panostamalla henkilöstön hyvinvointiin ja osaamiseen oikeanlaisella johtamisella.
Keywords: johtaminen; tuottavuus; organisaatiot; henkilöstöjohtaminen; työhyvinvointi; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Management and Engineering|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|