IMPLISIITTINEN VOLATILITEETTI JA NOKIAN OSAKKEEN WARRANTTIEN HINNOITTELUN TEHOKKUUS. Empiirinen tutkimus tulosjulkistusten yhteydessä 2002 - 2005. - Suominen, Sami (My University, 2007)
Tehokkailla markkinoilla sijoitusinstrumentit on hinnoiteltu siten, että arbitraasin mahdollisuuksia ei ole ja instrumenttien hinnat ottavat huomioon kaiken niiden arvoihin vaikuttavan informaation ja mahdolliset markkinoiden säännönmukaisuudet. Tämä pro gradu -tutkielma keskittyy Helsingin Pörssissä listattujen Nokian osakewarranttien hinnoittelun tehokkuuden tarkasteluun. Tarkoituksena on selvittää, noudattaako warranttien hinnoittelu Helsingissä rahoitusteorian asettamia tehokkaiden markkinoiden vaatimuksia. Hinnoittelun tehokkuustarkastelu tehdään warranttien hinnoista laskettavan implisiittisen volatiliteetin avulla. Erityisesti tutkimuksessa keskitytään implisiittisen volatiliteetin käyttäytymiseen suhteessa toteutuneen volatiliteetin säännönmukaisuuteen Nokian tuloksen julkistamispäivänä. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että Helsingin warranttimarkkinat täyttävät markkinatakauksen noteerausten osalta keskivahvan tehokkuuden ehdot. Warranttien hinnoittelu ottaa huomioon hintaan vaikuttavat toteutuneen volatiliteetin säännönmukaisuuden, tuloksen julkistamisen yhteydessä havaittavan keskiarvoa korkeamman volatiliteetin sekä tuloksen julkistamisen yhteydessä markkinoille saatavan uuden informaation.
Keywords: warrantti; implisiittinen volatiliteetti; Nokia; tulosjulkistus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|