Automaation vaikutus tuotannon laatuun - Ingman, Leevi (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa on tarkasteltu automaation vaikutusta valmistavan teollisuuden tuotannon laatuun. Tavoitteena on ollut selvittää, miten automaatio vaikuttaa laadunhallinnan keskeisiin osa-alueisiin, kuten virheiden vähenemiseen, prosessin vakauteen. mittatarkkuuteen ja spesifikaationmukaisuuteen. Tutkimus on kirjallisuuskatsaus ja siinä on analysoitu eri teollisuusympäristöihin sijoittuvia käytännön sovelluksia ja niissä havaittuja muutoksia. Tutkimuksessa on hyödynnetty tieteellisiä kirjoituksia. Tutkielmassa on tarkasteltu automaation määritelmää sekä sen eri tasoja ja kehitysvaiheita Teollisuus 4.0 kontekstissa. Lisäksi on esitelty laadun käsitteitä valmistavan teollisuuden näkökulmasta, jotka liittyvät luotettavuuteen, standardinmukaisuuteen sekä mittatarkkuuteen. Tutkimuksen tulokissa on havaittu, että automaatiota hyödyntämällä on pystytty vähentämään inhimillisiä virheitä, lisätty toistettavuutta ja mahdollistettu tasalaatuisempi tuotanto. Automaattiset tarkastusjärjestelmät, kuten koneoppimiseen ja visuaaliseen tunnistukseen pohjautuvat sovellukset ovat parantaneet virheiden tunnistuskykyä ja lyhentäneet tarkastusprosessia. Lisäksi automaation avulla on pystytty suorittamaan kattavampi laadunvalvonta reaaliajassa ilman tuotannon keskeytymistä. Automaation on todettu vakauttavan tuotantoprosesseja ja vähentävän vaihtelua. Tuotantoparametrien reaaliaikainen säätö ja optimointi ovat mahdollistaneet paremman laadunohjauksen. Tämän avulla on voitu vähentää hylkäysten määrää, saavutettu parannuksia prosessin tehokkuudessa ja taloudellisissa tuloksissa. Lisäksi on tutkittu automaatioon liittyviä riskejä ja haasteita. Järjestelmien tarkkuuteen voi vaikuttaa useat tekijät, kuten anturien herkkyys ja datan laatu. Käyttöönottoa voi rajoittaa myös korkeat investointi kustannukset, osaavan henkilöstön puute sekä organisatoristiset ja sosiaaliset esteet. Tuotantojärjestelmien yhdistäminen verkkoihin on nostanut kyberturvallisuuden keskeiseksi haasteeksi. Yhteenvetona voidaan todeta automaation tarjoavan mahdollisuuksia parantaa tuotannon laatua. Kuitenkin sen hyödyntäminen edellyttää huolellista suunnittelua, teknistä osaamista sekä jatkuvaa kehitystä ja seurantaa.
Keywords: automaatio; laadunvalvonta; laatu; tuotanto; teollisuusautomaatio; automaatiojärjestelmät; fi=Automaatio- ja tietotekniikka|en=Automation and Computer Science|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|