Yrityksen iän, koon ja kasvunopeuden vaikutus konkurssin ennustamistarkkuuteen - Huhta, Tiia-Mari (My University, 2003)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, onko yrityksen iällä, koolla ja kasvunopeudella vaikutusta konkurssin ennustamistarkkuuteen. Lähtökohtana oli, että koska eri ikäisten, kokoisten ja eri nopeudella kasvavien yritysten taloudelliset toimintaedellytykset ovat erilaiset, näkyy se myös yritysten konkurssiprosesseissa. Tutkimusaineistona käytettiin vuosina 2001 ja 2002 konkurssiin menneiden 37 konkurssiyrityksen ja niiden vastinparien tilinpäätöstietoja vuosilta 1998-2001, jotka hankittiin Voitto+ -tietokannasta. Konkurssiyritysten vastinpareiksi valittiin saman ikäiset ja kokoiset yritykset samalta toimialalta ja samalta maantieteelliseltä alueelta. Selittävinä muuttujina oli alun perin viisi tunnuslukua, joista ennustusmalleihin valikoitui yhdestä neljään. Tutkimusmenetelmänä käytettiin askeltavaa logistista regressioanalyysia. Ennustusmallien suorituskyvyn selvittämiseksi niiden luokittelutuloksia verrattiin erotteluanalyysin avulla saatuihin luokittelutuloksiin. Ex ante -näkökulman saamiseksi mukaan tutkimukseen erotteluanalyysin malleja testattiin leave-one-out -menetelmällä. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että otettaessa yrityksen ikä, koko ja kasvunopeus huomioon konkurssia ennustettaessa on mahdollista muodostaa paremmin luokittelevia ennustusmalleja ja näin ollen saavuttaa tarkempia konkurssin ennustamistuloksia.
Keywords: konkurssi; tunnusluvut; logistinen regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|